Ghid pentru gravide în sezonul rece

30 ianuarie 2017   Parenting

După ce bucuria de a vedea cele două linuţe pe testul de sarcină se transformă în obişnuinţa ideii de a fi o femeie însărcinată, apar şi primele gânduri: ”o să mă îngraş, cum o să nasc, cum o să mă descurc pe toată perioada sarcinii, dar când o să nasc” şi tot aşa, o mulţime de gânduri. Sfatul este să le iei treptat şi să vorbeşti întotdeauna cu medicul care-ţi va urmări sarcina.

În cele nouă luni de sarcină vei avea parte de mult experienţe,fie că îţi porţi burtica mândră prin anotimpul cald sau rece. Cum tocmai traversăm iarna,iar temperaturile nu sunt deloc prietenoase,iată câteva sfaturi pentru a-ţi fi cât mai uşor să treci cu bine peste acest anotimp.

1.       Evită să ieşi din casă în zilele geroase

Temperaturile foarte scăzute de afară sunt de evitat pentru orice femeie însărcinată,tocmai pentru că sistemul imunitar este mai scăzut,iar pericolul de a căpăta o răceală este destul de mare. În plus,gravida nu are voie să se trateze după ureche,astfel că nu trebuie să ia niciun tratament de răceală fără a avea acordul medicului care-i urmăreşte sarcina. O altă problemă cu care se pot confrunta viitoarele mămici este riscul destul de mare de a se accidenta pe zăpadă,gheaţă. Nu trebuie să uite nicio secundă că pe măsură ce sarcina avansează,centrul de greutate se schimbă,mişcările devin mai greoaie şi riscul de a aluneca pe gheaţă sau zăpada este mare.

2.       Poartă îmbărăcăminte şi încălţăminte de calitate

O pereche de cizme călduroase şi comode şi nu în ultimul rând cu talpă antiderapantă reprezintă o investiţie bună. Dacă se întâmplă totuşi să aluneci pe gheaţă şi să simţi diferite dureri,consultă cât de curând medicul care veghează asupra sarcinii. Marile magazine au deja raioane specializate în comercializarea hainelor pentru gravide,nu trebuie decât se găseşti măsura potrivită,calitatea şi să fie,desigur,şi în bugetul la care te-ai gândit. O haină de calitate trebuie să fie dintr-un material natural,să fie suficeint de groasă,dar şi uşoară pentru a-ţi permite să te deplasezi cu uşurinţă şi,nu în ultimul rând,suficient de lejeră pe corp.

3.       Hidratează-te corespunzător

Chiar dacă afară este iarnă,nevoia de hidratare este aceeaşi ca în orice alt anotimp. Minimum 2 l de lichid zilnic,fie că vorbim de apă plată,sucuri naturale,supe şi ciorbe de legume,ceaiuri. Nu uita că frigul accentuează uscăciunea pielii,tocmai de aceea este nevoie să bei lichide pe tot timpul zilei.

4.       Foloseşte creme şi loţiuni hidratante

Atât cremele,cât şi loţiunile hidratante menţin hidratată pielea mâinilor şi a feţei. Frigul înăspreşte pielea şi îi dă un aspect neplăcut,acesta este şi motivul pentru care îţi recomandăm să nu uiţi să aplici crema hidratantă pe corp,imediat după duşul zilnic. De asemenea,nu uita să-ţi protejezi buzele cu un balsam hidratant la fiecare ieşire în aerul rece.

5.       Hrăneşte-te corespunzător

Perioada sarcinii este cea mai importantă etapă în viaţa unei femei. Sarcina nu înseamnă ”să mânânci cât doi”,ci să ai grijă de sănătatea ta şi de a fătului. Sunt recomandate alimentele,atât legume,cărnurile cât şi unele fructe,preparate la aburi sau la cuptor,evitând prăjelile. Dacă deserturile sunt printre preferatale tale,alege-le pe cele cu conţinut redus de zahăr şi înlocuieşte-le cu fructe proaspete de sezon. Evită alimentele grase şi alimentele care pot fi contaminate uşor – maioneză,carne crudă,peşte crud-,mezeluri,alcool şi sucuri carbogazoase.

Sfatul specialistului:Dr Andreas Vythoulkas,medic specialist obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

Iarna,tendinţa generală este să ne îngrăşăm,iar femeiele însărcinate sunt cu atît mai mult predispuse la adăugarea câtorva kilograme. Tocmai de aceea le recomand gravidelor să evite mâncărurile grele,bogate în grăsimi şi să nu uite să se hidrateze cât au nevoie. În funcţie de temperatura de afară,le sfătuiesc pe viitoarele mame să iasă la plimbări scurte şi să se bucure de aerul curat. În schimb,dacă iubesc sporturile de iarnă,este mai bine să uite de ele pe perioada sarcinii pentru a exclude orice pericol. Cum sistemul imunitar este mai slăbit pe durata celor nouă luni de sarcină,le recomand gravidelor să-şi facă vaccinul antigripal,dar numai dacă şi medicul care urmăreşte sarcina este de acord cu acesta. 

Mai multe