Îi dai copilului tău tabletă – sau nu?

22 aprilie 2015   Parenting

Cât de folositoare e tableta pentru un prichindel? Părerile sunt controversate.

Un studiu arată că,în 7 din 10 familii echipate cu tabletă,copiiio folosesc adeseori,şi că această utilizare este iniţiată,în cele mai multe cazuri,chiar de către părinţi. Întrebare de bază rămâne:e bine ca cei mici să aibe contact,atât de devreme,cu ultimele aplicaţii ale tehnologiei?

Opinii pro:mai aproape de viitor

Cei care sunt adepţii tabletelor la îndemâna copiilor susţin că acestea sunt un mijloc de a-i familiariza pe cei mici cu ustensilele viitorului. De exemplu,spre deosebire de coloratul pe hârtie,care face apel la motricitatea fină şi care obligă copilul să respecte contururile,tableta îl ajută să se joace cu culorile,să-şi creeze universul dorit. Graţie aplicaţiilor,prichindelul învaţă prin joacăşi fixează elementele învăţate.  Aceiaşi specialişti susţin că,atâta timp cât joaca se face sub supravegherea părinţilor şi este însoţită de explicaţiile necesare,nu există motive de teamă.

Copiii se vor descurca mai uşor în viaţă

În ceea ce priveşte temerile cum că prichindelul nu mai poate face diferenţa între ecran şi realitate,specialiştii spun că,dimpotrivă,jucăria electronică are un dar special:acela de a-l face pe micuţ să înţeleagă,de mic,că imaginile afişate pe ecrane –pe calculator,la televizor sau cele publicitare – sunt de fapt doar nişte puneri în scenă. Iar asta le va permite mai târziu să aibă acea privire critică atât de necesară în societatea modernă,bombardată cu milioane de mesaje. Concluzia? A le interzice celor mici accesul la jocurile video sau la tablete înseamnă a-i „handicapa” pe viitor. Căci interacţiunea oferită de tablete îi vor ajuta să se descurce cu mai mare uşurinţă într-o societate dependentă de echipamentele IT.

Păreri contra:ecranul dă dependenţă

Cei care sunt contra utilizării tabletei la vârste fragede o văd ca pe un drog,care dă dependenţe grave. Copilul devine prizonierul ecranului,iar acesta îl împiedică să viseze,să-şi folosească imaginaţia,să comunice cu cei din jur. Schimburile şi interacţiunile cu familia,cu prietenii favorizează procesul de învăţare şi dezvoltă abilităţile de comunicare. Or tableta,chiar dacă lăudată ca fiind interactivă,nu-i propune niciun dialog uman copilului. În plus,îi dă iluzia că e atotputernic. Treptat,micuţul devine lipsit de emotivitate şi de empatie,se izolează de cei din jur. Dar,dacă insişti să-i dai acces copilului la tabletă,ţine cont de următorul sfat:specialiştii recomandă ca acces la tabletă să aibe doar micuţii de peste 3 ani -şi să o folosească maximum o oră,sub supravegherea adulţilor.

Mai multe