În magazinele de vise intră copii cu ghiozdanul în mână

24 martie 2011   Parenting

Amploarea pe care a luat-o consumul „etnobotanicelor” ar trebui să ne determine să luăm măsuri drastice. Sute de copii ajung la spital, unii chiar mor, dar magazinele de vise îşi văd de treabă.

Preşedintele Poloniei a promulgat o lege prin care le-a interzis,pe motiv că subminează siguranţa naţională. Doamna dr. Cristina Hudiţă,medic psihiatru la spitalul Sf. Stelian,specializat pe tratamentul dependenţelor,oferă părinţilor câteva informaţii utile în lupta cu acest fenomen.

Ce sunt "etnobotanicele"?

Se încadrează în categoria stimulente halucinogene,conţin derivaţi de sinteză,adică droguri sintetice,şi n-au nicio legătură cu plantele. Fenomenul a căpătat o amploare extraordinară şi este o provocare pentru sistemul de sănătate.

Ce efect au asupra psihicului?

Provoacă o stare de euforie,de încredere în sine,de agitaţie psihomotorie,de nelinişte. Consumatorii au o nevoie disperată de a relua consumul. Dorinţa de a consuma este foarte mare,dar dacă sunt scoşi din anturaj,îşi revin după câteva zile.

Ce urmări au asupra sănătăţii?

Devastatoare! Atacă scoarţa cerebrală mai rău decât heroina. Dacă un consumator de heroină cu o vechime de zece ani încă este destul de bine,un consumator de „etnobotanice” nu va rezista atât. Consumul acestor „etnobotanice” declanşează stări asemănătoare schizofreniei,dar din fericire sunt reversibile.

Cum îşi pot da seama părinţii când copilul lor consumă astfel de substanţe?

Copiii îşi schimbă comportamentul,nu mai merg la şcoală,întârzie acasă,umblă noaptea,pierd ore întregi la computer,dar nu studiază,ci fac schimb de informaţii de unde să ia droguri mai ieftine.

Pupilele sunt mărite,privirea fixă,apar mici pustule purulente,ca o acnee,pe faţă şi pe corp. Au o stare de nervozitate şi de agitaţie accentuată,cu accese paranoice (se simt urmăriţi,ameninţaţi de diverse pericole).

Lipsa de preocupare,prea mult timp liber fără supraveghere şi bani daţi pe mâna copiilor nu sunt lucruri bune. Acordaţi-le atenţie,făceţi-vă timp să-i ascultaţi şi comunicaţi cu ei!

Mai multe