Învaţă-i pe copii lecţia recunoştinţei!

27 decembrie 2012   Parenting

Până când cresc mai mărişori, copiii cred că totul li se cuvine, că ei sunt centrul universului. Dar vine şi vremea când să mulţumească pentru tot ce au, să deprindă lecţia recunoştinţei. Ştii ce trebuie să faci ca să fii cel mai bun profesor?

Recunoştinţa se învaţă urmând exemplul părinţilor. Această concluzie este evidentă. Dar gândeşte-te cam cât de des obişnuieşti tu însăţi să-ţi exprimi recunoştinţa,să mulţumeşti celor care ţi-au făcut bine? Cam rar,nu-i aşa? Dacă te raportezi la treburile  casnice pe care le faci cu drag pentru familia ta (cum ar fi rufele spălate din baie) oricţt de tare te obosesc,pentru că îi iubeşti şi faci orice pentru ai tăi,îţi va fi mai uşor să împărtăşeşti această stare celor mici. Schimbă-ţi modul de gândire,ca să poţi să fii cel mai bun model! Spre exemplu,în pragul curăţeniei generale pentru Crăciun,apeleayă la ajutor astfel:„Nu-i cea mai mare plăcere să facem curăţenie,dar hai să fim recunoscători pentru faptul că avem o casă a noastră,în care suntem fericiţi!”.Recompensează recunoştinţa

În momentul în care copilul tău îţi spune „Mulţumesc,mamă!“,te poţi opri câteva secunde din ceea ce faci ca să-i dai o îmbrăţişare,spunându-i cât de mult apreciezi acest „mulţumesc“. Dacă te bucuri sincer în astfel de momente şi-i transmiţi celui mic o atitudine pozitivă,îi vei consolida un comportament în care recunoştinţa este cuvântul de ordine.

Evident,acest lucru nu înseamnă să-i pui copilului tău filme sau emisiuni despre foametea din  Africa,dar poţi începe prin a contesta anumite ipoteze ale lui despre lucrurile înconjurătoare. Multe comentarii simple îi pot învăţa pe copiii noştri că sunt norocoşi şi că au mai mult decât alţi copii.

De exemplu,când cel mic refuză să facă baie seara,îi poţi spune,pe un ton calm,că există familii care nu au nici măcar apă potabilă în casele lor. Şi toate exemplele de această natură,în timp,îl vor responsabiliza şi-l vor face recunoscător pentru tot ­ceea ce are.

Dă-i micuţului tău prilejul să ofere haine şi jucării altor copii,explicându-i că gestul lui îi va face fericiţi. Ajută-l să aleagă şi să sprijine o cauză,pe care o simte că este importantă,de genul unei donaţii către o familie nevoiaşă. Există şi anumite centre care strâng alimente sau bunuri (pături,rechizite şi jucării) pentru copiii din plasamente,şi ar fi o ocazie numai bună să-ţi iei cu tine copilul când mergi acolo. La final,îl poţi întreba cum se simte sau poţi accentua fapta bună pe care tocmai a făcut-o:„Ai văzut ce mult s-a bucurat băieţelul acela când i-ai dat mingea ta? Cum te-ai simţit când ţi-a mulţumit?“

Extraponturi

1. Învaţă-ţi copilul că şi natura înconjurătoare reprezintă un motiv bun de mulţumire. Trebuie să pornească cu lucruri simple,ca de exemplu lumina soarelui,spune-i cât de importantă este pentru instalaţiile de energie,dar nu uita nici de partea biologică;arată-i ce importanţă are soarele pentru toate animalele şi vegetaţia terestră.

2. Din când în când,întreabă-ţi copilul ce anume îl face să se simtă recunoscător. Atâta vreme cât o faci în mod regulat,va conta mult şi-l va menţine conectat la această „virtute” a mulţumirii. La sfârşitul anului,toţi membrii familiei pot face o listă cu lucrurile minunate de care s-au bucurat pe parcursul celor 12 luni. Este important să nu uitaţi lucrurile pentru care sunteţi recunoscători!

Mai multe