Învaţă să spui „Nu”!
Din obligaţie sau pentru că pur şi simplu nu vrei să răneşti sentimentele nimănui, nu poţi să refuzi pe nimeni. De multe ori, însă, asta şi se întoarce împotriva ta.
Potrivit site-ului Wholeliving.com,într-una dintre cărţile sale,„Puterea lui «Nu» cel pozitiv”,Profesorul William Ury explică importanţa unui refuz spus în avantajul tău şi cum poţi să-l spui fără să te simţi vinovată.
În ce situaţii spui „Da”?
Înainte de a te grăbi să îmbrăţişezi ideea de a spune „Nu”,gândeşte-te care sunt lucrurile cărora le zici „Da” şi pentru care trebuie sa refuzi. Dacă printre acestea se numără familia,nu ezita să renunţi la orice alte obligaţii te ţin departe de casă.
Dacă sănătatea ta este printre lucrurile la care ţii,atunci spune „Nu” mâncatului târziu sau nopţilor pierdute. Cu cât vei fi mai sigură pe aspectele cu adevărat importante din viaţa ta,cu atât va fi mai uşor să refuzi ceea ce te împiedică să te bucuri de ele.
Câştigă timp de gândire
Ori de câte ori cineva te presează să faci ceva,caută să amâni puţin răspunsul,pentru a te gândi mai bine ce este mai bine pentru tine:să accepţi sau să refuzi. Evită să reacţionezi emoţional sau când te simţi stresată! Detaşează-te puţin de situaţie,pentru a vedea:
-dacă poţi face tot ceea ce ţi se cere
-dacă ai ceva de câştigat
-dacă persoana care îţi cere ceva merită ajutorul tău
-în ce fel vă afectează relaţia un refuz.
Cum să refuzi cu… graţie
Momentul adevărului este cel mai dificil,mai ales dacă te vezi nevoită să răneşti sentimentele cuiva. Ce poţi face? Pune în aplicare tactica „afirmaţie – negaţie-afirmaţie”. O amică te roagă s-o ajuţi într-o dimineaţă din weekend? Spune-i mai întâi de ce nu poţi:„În dimineţile de weekend sunt întotdeauna la bunica mea,care este bolnavă”,apoi o refuzi:„De aceea,nu am cum să ajung la tine.”,însă nu te opri aici şi spune-i ceva pozitiv:„Dar vin la tine imediat ce plec de la ea.”.
Să ai mereu un plan de rezervă
Se poate întâmpla ca refuzul tău să nu fie acceptat. De pildă,un coleg de muncă insistent nu va fi de acord să cedeze aşa uşor în faţa unui „Nu”,oricât de ferm ar fi fost spus. De aceea,trebuie să ai un plan B:adresează-te şefului tău. La fel de bine ai putea să-i dai colegului presant mai multe argumente pentru a-ţi susţine refuzul.
Cum să spui “Nu”
- „N-am cum să te ajut în acest moment!”
- „Din păcate,sunt prinsă cu altă treabă acum…”
- „Ştiu la cine poţi apela pentru a rezolva asta!”