Jonglează cu rolurile de mamă şi de soţie!

23 iulie 2013   Parenting

Apariţia unui copil aduce multă fericire ambilor parteneri de cuplu, aceştia fiind dispuşi să-şi dedice tot timpul şi energia creşterii acestuia, mai ales la început.

Dorinţa de a fi un părinte cât mai bun îi poate face pe ambii părinţi să uite de celălalt rol pe care îl au:acela de parteneri de cuplu sau de soţ şi soţie. Mamele riscă să facă această greşeală mai des decât taţii,deoarece ele petrec în general mai mult timp cu copilul.

Te întrebi dacă te numeri printre mamele care au uitat să fie şi soţii? Iată un test simplupe care îl poţi face pentru a afla răspunsul.

Desenează un cerc şi notează pe o foaie de hârtie câte ore pe zi acorzi în medie pentru:-    soţ,-    copil,-    timp liber,-    job,-    pasiuni şi hobby-uri,-    prieteni.

Transformă numărul de ore pentru fiecare persoană sau activitate în procente,în aşa fel încât adunându-le,să obţii 100%. Împarte cercul în segmente care să exprime procentul de timp alocat fiecărei categorii de activităţi. Priveşte apoi diagrama şi analizează:există un dezechilibru? Oferi jumătate din timpul liber copilului,iar pentru hobby-uri nu îţi mai rămâne nimic? Ai trecut un procent maxim in petrecerea timpului cu copilul,iar segmentul ”prieteni” aproape că nici nu există?

Dacă ai răspuns cu DA la unele dintre aceste intrebări,este foarte probabil să răspunzi cu NU sau „nu prea” la întrebarea „Eşti o soţie fericit[?”. Încercarea exagerată de a fi o mamă bună duce deseori la o viaţă de soţie nefericită.

Iată câteva consecinţe negative asupra relaţiei de cuplu atunci când dedici prea puţin timp partenerului:

-    apariţia resentimentelor,

-    apariţia problemelor de comunicare,

-    neînţelegeri cu privire la educaţia copilului,

-    sentimentul că partenerul este cel care o neglijează – se ajunge la această situaţie atunci când soţul renunţă să mai încerce să atragă atenţia şi afecţiunea partenerei prea ocupate.

De ce aleg femeile să se implice prea mult în rolul de mamă şi prea puţin în cel de soţie:

  • nevoia de a se simţi valorizată şi apreciată,
  • sentimentul de a fi bun la ceva (foarte accentuat în cazul mămicilor care nu au construit o carieră de pe urma căreia să se simtă împlinite),
  • grija exagerată faţă de siguranţa şi dezvoltarea copilului,
  • nevoia de a se simţi iubită şi necesară (a avea un copil înseamnă şi a simţi cum este ca cineva să aibă nevoie de tine).

Ce soluţii există?

În loc să petreci timpul doar cu copilul tăuîn timp ce soţul tău îşi caută de lucru prin casă,petreceţi timp toţi trei(sau toţi patru,cinci etc.). Cere ajutorul soţului tău când vine vorba de educaţia copilului şi lasă-l să aibă iniţiative în această privinţă.

În relaţie cu şcoala sau cu grădiniţa,aplică aceeaşi regulă:la o şedinţă cu părinţii mergi tu,la următoarea soţul tău,desigur,în funcţie de timpul disponibil al fiecăruia dintre voi.

Acordă importanţă timpului petrecut doar cu partenerul de viaţă.

Tu reuşeşti să fii în acelaşi timp o mamă şi o soţie fericită şi împlinită?

Mai multe sfaturi pentru părinţi poţi citi pewww.suntparinte.ro.

Mai multe