Lipsa de vitamine la copii: simptome şi soluţii

16 februarie 2016   Parenting

În ziua de azi, problema carenţei de vitamine se pune în mod acut, din cauza modificărilor majore survenite în modul de alimentaţie al celor mici. Află ce consecinţe are lipsa de vitamine şi cum poţi remedia situaţia.

Scade imunitatea

Lipsa vitaminelor conduce la o stare de astenie inexplicabilă:copilul e palid,apatic,îi lipsesc puterea de concentrare şi capacitatea de a face faţă efortului fizic specific vârstei lui (oboseşte repede când aleargă,când se caţără,când se joacă). Are tendinţa către răceli repetate,apărute în perioade în care nimeni nu este bolnav în jur,precum şi o paloare accentuată,care nu trece.

Apare anemia

Dovada concretă a carenţei de vitamine şi oligoelemente este însă hemograma. Aici se observă când hemoglobina este mai scăzută,pentru că,prin alimentaţie,o dată cu vitaminele vin şi mineralele – fierul,în special. Fierul este unul dintre componentele importante ale hemoglobinei,deoarece împreună cu celelalte vitamine contribuie la producţia de hemoglobină şi de proteine funcţionale,necesare vieţii.

Ce faci

Dacă copilul prezintă simptomele enumerate mai sus,e neapărată nevoie să te adresezi medicului. Să nu cazi în capcana „copilul meu cântăreşte ca la carte,ba este chiar grăsuţ“,căci tocmai aici e paradoxul:chiar şi durduliu,prichindelul tău poate prezenta deficienţe din punct de vedere nutriţional.

Revizuieşte-i dieta zilnică

O soluţie ar fi revenirea la alimentaţianaturală:produsele naturale conţin în ele absolut toate vitaminele şi mineralele necesare organismului. Deci,mai  multe legume şi fructe. Lor li se adăugă pâinea. Cât mai puţin rafinată (neagră,de secară etc.),întrucât sursa importantă de vitamină B1,chiar şi de calciu,este asigurată de pâinea şi derivatele sale majore-dar nu cea produsă din făină rafinată,care comportă adăugiri chimice.

Ce îi pui în farfurie

E obligatoriu ca micul tău să mănânce zilnic salată verde sau de un fel de mâncare bazat pe crudităţi;prelucrarea termică a legumelor şi fructelor distruge sau elimină o parte importantă sau chiar anulează conţinutul în vitamine. Salatele asezonate cu zeamă de lămâie reprezintă o sursă foarte bună de vitamina C. Morcovul este o sursă foarte bună de vitamină A. Este recomandat să fie cuprins în orice salată (ras fin) sau în diferite alte combinaţii (suc,amestecat cu măr ras). Fructele reprezintă o a doua sursă majoră de vitamine,mai ales de vitamina C. Reţine următoarele:Organismul uman nu face rezerve de vitamine. Aşadar,nu poţi să îi dai copilului doar o dată pe săptămână alimente bogate în vitamine,pentru că rezervele trebuie asigurate în mod constant.

Mai multe