Mă întorc la serviciu sau îmi cresc copilul?
Eşti o persoană activă în câmpul muncii, cu un salariu mediu şi vei deveni în curând mămică. Legea îţi oferă posibilitatea de-a sta un an sau doi în concediul de creştere a copilului – dar care ar fi opţiunea convenabilă pentru tine? Află opinia unor tinere mămici.
Victoria Olteanu, 27 de ani,Bucureşti
După 11 luni petrecute alături de bebeluş,Victoria s-a întors la serviciu. Asta,pentru că legislaţia prevede limitarea in-demnizaţiei la maximum 1.200 de lei,în cazul concediului de 2 ani. Mai întâi,l-a lăsat la creşă pe micuţul Matei,însă nu a fost soluţia ideală:„Creşa a presupus două luni de «imu nizare»,care au trecut greu atât pentru noi,părinţii,cât şi pentru copil.“ La ora actuală,prichindelul de 1 an şi 10 luni stă cu bona. „Dacă în legislaţie ar fi prevăzută majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului la minimum 2.200 de lei,mămicile ar putea să-şi crească copilul fără grijă.“
Iuliana Banu, 29 de ani, Moreni
Din motive de sănătate,Iuliana nu a putut lucra toate cele 12 luni prevăzute de lege,înainte de naştere. Prin urmare,nu a beneficiat de indemnizaţia de creştere a copilului. Din lipsă de bani,a stat acasă cu cea mică timp de doi ani. După aceea,şi-a înscris fetiţa la o grădiniţă cu program prelungit. „În situaţia mea,a fost cea mai bună soluţie. Acum îmi caut un loc de muncă.“
Angelica Bogdănescu, 26 de ani,Voluntari
Când a intrat în concediul de creştere a copilului,a ales varianta de-a sta acasă cu fetiţa ei până când micuţa împlineşte 3 anişori – vârstă de la care o va da la creşă:„Nu avem posibilităţi financiare care să ne permită să angajăm o bonă,iar bunicii stau la ţară. Dacă aş apela la această ultimă variantă,mi-aş vedea copilul doar la sfârşit de săptămână.“ Crede că-i va fi greu să-şi găsească de lucru,dar există soluţii: „Am cunoştinţe care au făcut diferite cursuri – de manichiură,coafură,cofetărie – pentru a-şi deschide o mică afacere. Asta cred că este cea mai înţeleaptă decizie pe care o poate lua o mamă tânără.“