Mâinile curate te scapă de răceală!

2 octombrie 2017   Parenting

Poate că ţi se pare banal, dar nu trebuie să iei în râs importanţa spălării mâinilor. Mai ales în anotimpul rece, răcelile, gripele şi infecţiile digestive se transmit mult mai repede dacă n-ai grijă de igienă.

Statistici care vorbesc de la sine

Barometrul Igienei, un studiu recent realizat la nivel naţional de către Dettol şi recunoscut de Societatea Română de Pedia­trie, arată că 76% din români consideră spălatul pe mâini drept cea mai bună metodă de protecţie împotriva infecţiilor cu virusuri şi bacterii,26% fac acest lucru pentru a se simţi mai curaţi,iar 11% pentru a avea un aspect îngrijit al mâinilor.

Cu toate acestea, numai 53% din cei cu frică de boli admit că se spală pe mâini după ce strănută sau tuşesc.

Mâinile nespălate, sursă de virusuri şi de bacterii

Infecţiile respiratorii se iau prin contact fizic direct, de pe batistă sau de pe şerveţel, apoi virusurile ajung pe mâini şi, după o serie de contacte,  la alte persoane.

Chiar şi contactul indirect te poate îmbolnăvi, întrucât de pe mâinile celui infectat, virusurile pot ajunge pe anumite suprafeţe, de unde pot fi preluate şi pot cauza adevărate neplăceri.

„Pielea are bacterii. Infecţiile pot apărea atunci când sunt plăgi sau alte leziuni, când mâna vine în contact cu pansamente, bandaje sau cu suprafeţele contaminate“, spune Marian Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Toaletele publice, cele mai contaminate

Potrivit celor interogaţi, locurile care prezintă cel mai mare risc de contaminare cu germeni sunt toaletele publice (93%),mijloacele de transport în comun (92%), baia personală (37%), clasele de şcoală (28%), locurile de joacă pentru copii (14%), biroul (14%) şi bucătăria (9%).

Chiar dacă ştii deja lecţia, nu uita să-ţi uzi mâinile cu apă caldă şi să aplici o cantitate mică de săpun.

Freacă palmele între ele timp de 20 de secunde şi clăteşte bine mâinile sub un jet de apă rece.

Mai multe