Meditaţiile, moft sau necesitate?

16 iulie 2014   Parenting

În mod normal, elevii nu ar avea nevoie de meditaţii, pentru că programa şcolară e făcută în aşa fel încât ei să primească cunoştinţele necesare, să treacă cu brio examenele, precum cel de capacitate sau Bacalaureatul.

Dar cum teoria e una şi practica alta,meditaţiile au devenit parte din viaţa multor şcolari.

Matematica,buba multor elevi

Un studiu realizat în 2010,în ţara noastră,la care au participat 1 316 de părinţi,a arătat că 50% dintre ei îşi trimiteau copiii la meditaţii. O altă cercetare făcută la comanda Comisiei Europene arată că materiile la care elevii primesc cele mai multe lecţii particulare sunt matematica si limbile materne,pentru că le dau cele mai multe bătăi de cap.

Alte situaţii în care elevii apelează la ajutor pot fi şi din cauza „incompatibilităţii” cu un anumit profesor. Poate nu înţelege metoda sa de predare,de aceea recurge la ore de pregătire în particular cu un alt dascăl.

Meditaţii pentru performanţă

Dacă pentru unii elevi meditaţiile sunt oxigenul care îi ajută să treacă de examene,pentru alţii sunt un drum sigur către performanţă. Căci există tineri care vor să facă performanţă la anumite domenii,însă la şcoală nu e timp pentru asta.

Atunci este nevoie de ore în plus. Va găsi în profesor un mentor,care va scoate tot ce este mai bun din el,fie că are talent la desen,la arhitectură sau este cucerit de cifre ori de calculatoare.

Când nu sunt recomandate

Ce faci când vrea meditaţii,deşi notele lui la materia respectivă spun că nu prea e nevoie? Ei bine,te-ai gândit că ţi-a ceut acest lucru doar pentru că prietenul sau colegul X merge la ore particulare pentru că aşa e la modă? În astfel de situaţii,vorbeşte cu adolescentul tău şi întreabă-l dacă simte într-adevăr nevoia de ore suplimentare.

Mai citeşte şi:

Cât îl laşi la televizor

Cum îl ajuţi să depăşească stresul înainte de examene

Şi totuşi,de la ce vârstă?

Depinde de scop. Astfel,unii părinţi aleg să-şi mediteze copiii de la 6 ani. Este vorba despre cei care-i trimit pe cei mici la ore particulare de desen,de pictură,de limbi străine sau de pian. Alţi copii încep meditaţiile abia în adolescenţă,fie când sunt la gimnaziu,fie în anii de liceu.

Părinţii discută cu adolescenţii şi stabilesc împreună la ce vor face meditaţii,cât şi ce tip de şedinţă să aleagă:în grupuri restrânse de elevi sau individual.

Meditaţii gratuite,la şcoală

Elevii care termină clasa a VIII-a,dar şi cei care se pregătesc pentru Bacalaureat  vor  beneficia de meditaţii gratuite,la şcoală. Mai multe instituţii şcolare au atras bani din fonduri europene,din care vor fi plătiţi dascălii.

Proiectul va fi implementat,pentru început,doar în câteva judeţe,printre care Vrancea,Timiş,Mehedinţi,în anul şcolar 2014/2015.

Ştiai că…

… în fiecare an,părinţii din România cheltuie aproximativ 300 de milioane de euro pe an pentru a plăti meditaţiile copiilor?

Mai multe