Metode simple de a-ţi ajuta copilul să aibă succes în noul an şcolar
Pentru un părinte începerea anului şcolar poate fi un factor de mai mare decât pentru copil, dar toate energiile negative cauzate detemeri pot fi transmise şcolarului. Dacă vrei să îl ajuţi, ţine cont de aceste sfaturi simple.
Cultivă-i dragostea pentru lectură
Lectura nu trebuie să intre pe lista sarcinilor obligatorii ci pe cea a hobby-urilor. Dacă vrei ca puiul tău să adore cărţile,nu i le băga pe gât. Lasă-l să le descopere singur,pe măsură ce tu i le citeşti. Fă din ora de lectură o activitate comună înainte de culcare. Pe măsură ce prinde gustul poveştilor,provoacă-l la diverse concursuri,iar premiile stabileşte-le în funcţie de afinităţile lui.
Stabileşte o oră clară de culcare
Pentru ca pichiul să strălucească în noul an şcolar,trebuie să fie foarte odihnit dimineaţa. Asta nu înseamnă că îl bagi în pat şi te aştepţi ca el să adoarmă instantaneu. Stabiliţi nişte rutine înainte de somn. Dacă îi place să alerge,însoţeşte-l la o tură în jurul blocului. Astfel,împuşti doi iepuri:petreceţi timp de calitate împreună,iar el va fi destul de obosit încât să vrea să adoarmă.
O zi de succes începe cu un mic dejun sănătos
Deşi tu sari destul de des peste micul dejun,nu trebuie să excluzi importanţa primei mese din zi pentru un start optim în programul copilului. În cazul lui,accentual trebuie mereu pus pe fibre şi proteine. Dacă este pe fugă,îi poţi prepara un smoothie din banană,iaurt,căpşuni şi şeminţe de chia pe care să-l bea în drum spre şcoală. Dacă urăşte piureurile,îi poţi pregăti un sendviş cu felii de pâine prăjite,cu puţin unt,roşii,măsline şi brânză feta.
Ai grijă la ton
Oricât de mult te-ai grăbi şi oricât de greu ţi-ar fi să te abţii să ţipi la ei,nu uita că o vorbă urâtă spusă de dimineaţă,îi poate strica toată ziua. Copilul tău te iubeşte şi te respect,arată-i şi tu,tot timpul,că îl preţuieşti,că pentru tine este cel mai bun. În schimb,ca să nu mai intraţi în pană de timp,faceţi o listă împreună cu activităţile de dimineaţă. Asta nu înseamnă că va sta stresat căci mai are ceva de făcut,ci că poate consulta lista când are sentimentul că mai trebuia să facă ceva.
Cum face(ţi) temele?
Temele reprezintă unul dintre cele mai discutate subiecte în rândul părinţilor. Cui revine sarcina de a le face,atunci când cerinţele depăşesc capacitatea de înţelegere a copilului? Cel mai bine este să laşi copilul să le rezolve,iar tu doar să îi oferi instrumentele necesare. Dacă întâmpină o dificultate,dă-i idei care să îl facă să descopere singur răspunsul. Iar cel mai important,atunci când greşeşte de nenumărate ori,nu îi rupe pagina,lasă-l să ia o pauză! Este clar că indiferent cât de mult vei trage de el,copilul nu se mai concentrează pe teme. Dacă îl vezi că stă cu ochii pe geam,lasă-l o oră la joacă. Apoi se va întoarce cu mintea mai odihnită.
Când,totuşi,temele sunt mult prea multe şi îi ocupă mare parte din timpul de odihnă,nu ezita să discuţi personal cu învăţătorul lui. Dacă te plângi celorlalţi părinţi,pe holurile şcolii,nu rezolvi nimic.
Formaţi o echipă
Lasă-l pe copilul să vadă că gândiţi la fel şi că aveţi obiective comune. Când te simte ca pe un egal şi nu ca pe un superior,sunt mai mari şanse ca cel mic să coopereze. Tu trebuie să îi insufli constant ideea că este cel mai bun,chiar şi atunci când greşeşte,şi că nu notele reflecă nivelul lui de pregătire. Şcoala este o aventură,nu o provocare şi,mai ales,nu o povară!