Nu doarme la prânz. Ce e de făcut?
Lacrimi adunate în barbă, nasul şters cu mâneca bluzei, ţipete, mofturi, tăvălit pe jos, bătut din picior... Îţi sună cunoscut? Parcă îi şi vezi pe cei mici la finalul unei zile în care au sărit peste somnul de prânz.
Irascibilitatea copilului,după o zi în care nu a dormit la prânz,pune nervii părinţilor la grea încercare. Ba vrea lapte,ba nu-l mai vrea,că e prea rece sau prea cald. Parcă i-ar trebui apă,dar până să vii cu sticluţa,deja i-a trecut setea şi,brusc,l-a pălit foamea- dar nu de orice,ci de bomboane ori biscuiţi. Ajunge să ai o singură experienţă de acest gen ca să o ţii minte pe termen lung...
Mai bine nu-l obligi
Pe lângă buna dispoziţie influenţată de prezenţa orelor de odihnă,somnul de la amiază este important pentru sănătatea celor mici. În primii ani de viaţă,organismul este în creştere rapidă,iar odihna contribuie la dezvoltarea fizică,cognitivă şi emoţională a micuţului. Din păcate,nu este întotdeauna uşor să îl convingi să doarmă. Primul sfat pe care ţi-l pot oferi este să nu îl obligi să facă ceea ce nu vrea. Este adevărat că se pot crea anumite automatisme prin perseverenţă. De exemplu,anumite persoane susţin că este normal să îl laşi să plângă o dată,de două ori,de câte ori este nevoie,până ce va învăţa că tu nu cedezi şi că el trebuie să doarmă. Şi,într-adevăr,părinţii consecvenţi în respectarea deciziei observă că după o anumită perioadă copilul nu se mai împotriveşte. Şi se îmbată cu ideea că au reuşit. De fapt,tot ce au reuţit a fost să înăbuşe intenţia copilului de a-şi exprima emoţiile. Au sufocat comunicarea părinte-copil.
Ritualul de după-amiază
Ca şi în cazul rutinei de noapte,şi la prânz este normal să se respecte un anumit ritual. Pentru asta,trebuie să îţi ajuţi copilul,în fiecare dimineaţă,să se trezească la aceeaşi oră. Ora prânzului este cel mai bun moment pentru a trage draperiile,astfel încât în cameră să rămână o lumină difuză. Şi ai grijă ca,înainte de somn,micuţul să nu bea sucuri sau să mănânce zahăr/ciocolată. Lasă ceva timp între ora mesei şi puiul de somn de la amiază. Nu uita să îl schimbi în pijama sau într-o ţinută lejeră şi evită să îl supraîncălzeşti cu prea multe pături.
Atmosferă cu muzică
Întotdeauna am considerat că muzica are un rol aparte în adormirea copilului. Dacă nu te consideri o mare cântăreaţă,poţi pune o selecţie pe calculator sau la CD player. Eu optez mereu pentru muzică barocă-sunt experţi care susţin că ajută la dezvoltarea creierului celui mic. Dar poţi alege orice stil doreşti,cât timp cât muzica are un ritm lent,la volum scăzut. Dacă micuţul este agitat,îl poţi mângâia uşor pe spate. Ai grijă ca în casă să fie cât mai linişte.
Faceţi linişte în casă
Întotdeauna am urât somnul de la prânz,căci mama mă punea să dorm,în timp ce surorile mele se jucau şi râdeau zgomotos în camera cealaltă. Aşa că,dacă mama adormea înaintea mea,fugeam şi eu în încăperea cu distracţie. În caz contrar,mă prefăceam că dorm (o adevărată tortură!). Deci,nu te aştepta ca juniorul să adoarmă,dacă în casă se desfăşoară alte activităţi care îi distrag atenţia.
Ce spun părinţii
Alina M.: „Eu nu pot să o conving pe fata mea să adoarmă la prânz decât dacă îi dau păpuşa favorită. Este uzată,arată rău… fiindcă doarme cu ea deja de 5 ani. Am vrut să o schimb,dar nicio altă jucărie nu are praf de somn... Îndemn părinţii să afle ce le place cel mai mult copiilor să aibe cu ei în pătuţ,şi să-i îndemne să facă nani cu jucăria preferată.“
Sorana S. „În cazul meu,copilul a început să doarmă la prânz abia după ce l-am dus la grădiniţa cu program prelungit. Nu ştiu ce minuni fac doamnele de acolo,dar mi-au zis că adoarme imediat. Şi,într-adevăr,în weekend văd şi eu asta.“
Marius T. „În cazul meu şi al soţiei,cu trei prinţese zgomotoase pe cap,eu am jucat rolul lui Bau-Bau. Glumesc. Eu am vrut să mă ocup de rutina de somn a fetelor,ca să mai preiau din sarcinile care ocupau tot timpul soţiei. Acum nu mai pot scăpa de îndatorirea asta nici să vreau,fiindcă soţia nu are nicio şansă să le adoarmă pe fete,i se urcă toate în cap... Cred că şi asta contează,copiii să ştie că există mereu cineva lângă ei care îi supraveghează şi le spune poveşti frumoase“.
Sfat Click! pentru femei
Bebeluşii şi preşcolarii au şanse mai mari decât şcolarii să adoarmă la prânz. Ţine cont şi de vârsta copilului,înainte de a-l obliga să facă nani la prânz.
Bine de ştiut!
Există adulţi care şi-au făcut o rutină din a dormi măcar o jumătate de oră după masa de prânz -deşi specialiştii au concluzionat că acest obicei este dăunător pentru sănătate,fiind asociat cu riscul de diabet zaharat.