Nu vorbeşte. Când e cazul să-ţi faci griji?

13 octombrie 2014   Parenting

Deşi toţi prietenii săi de joacă sunt extrem de curioşi şi nu le mai tace guriţa o clipă, prichindelul tău este cel mai tăcut şi cu greu poţi scoate câteva cuvinte de la el.

 Fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare,iar de cele mai multe ori dificultăţile de comunicare nu ar trebui să fie o problemă pe termen lung.

Urmăreşte cât de receptiv este

Ştiai că 25% din copii încep să vorbească mai târziu decât ceilalţi? În multe cazuri copiii nu simt nevoia să se exprime decât prin puţine cuvinte,îndeajuns ca apropiaţii să-i înţeleagă. Dacă cel mic este receptiv la ceea ce-i spui,înţelege ce l-ai rugat să facă şi-ţi urmează instrucţiunile,atunci nu ar trebui să te îngrijorezi,ci doar să-l încurajezi să vorbească mai mult. Pune-i întrebări şi în loc să-l laşi să te ducă să-ţi arate ce doreşte,roagă-l să-ţi spună. Citeşte-i poveşti,iar la sfârşit întreabă-l ce anume i-a plăcut sau cum ar fi acţionat el în locul personajului principal. Astfel îşi va îmbogăţi mai repede vocabularul.

Lasă-l să fie mai independent

Dacă eşti în permanenţă lângă el şi-i ghiceşti fiecare dorinţă,atunci copilul nu va mai fi nevoit să se exprime. În aceeaşi situaţie este pus şi când cei din jur răspund pentru el. Nu mai lua fiecare decizie în locul lui,considerând că este prea mic ca să aleagă. Întreabă-l exact ce doreşte,iar când are o nelămurire,răspunde-i prin cuvinte simple,pe care să le înţeleagă cu uşurinţă.

Când trebuie să mergi la doctor

Poate că la început ai fost încântată că nu este la fel de gălăgios precum ceilalţi copii de vârsta lui şi că este mai liniştit din fire,dar dacă,la vârsta de 18-20 de luni foloseşte,mai puţin de 10 cuvinte,atunci ar fi cazul să ceri sfatul unui medic specialist. În general,în această perioadă,copilul ar trebui să fie capabil să lege propoziţii simple şi să repete cuvintele pe care le aude în timpul unei conversaţii.

La 3 ani el ar trebui să vorbească îndeajuns de clar pentru a fi înţeles de către cei din jur şi să identifice obiectele pe care i le arăţi. Dificultăţile de vorbire pot avea numeroase cauze,cum ar fi problemele de auz. Dacă cel mic nu răspunde când este strigat,nu este receptiv la ceea ce i se spune,nu arată cu degetul când vrea ceva sau nu-l urmăreşte pe cel care vorbeşte cu el,atunci poţi cere sfatul unui medic. Copiii născuţi prematur încep să deprindă tainele limbajului mai târziu,deoarece ritmul lor de dezvoltare trebuie calculat din ziua în care ar fi trebuit să se nască şi nu de când s-au născut.

În general,gemenii încep să vorbească mai târziu,întrucât ei tind să comunice mai mult unul cu altul într-un limbaj doar de ei înţeles,şi mai puţin cu cei din jur.

Băieţii nu sunt atât de comunicativi precum fetele. De exemplu,la vârsta de 18 luni ei folosesc cam 30 de cuvinte,în timp ce fetele 50.

Citeşte şi:

De ce copiii mici uită uşor

La ce vârstă încep copiii să uite

Mai multe