Organizează jocuri şi activităţi de vară pentru copilul tău!
Fie că năzdrăvanul tău se joacă împreună cu alţi prichindei în curtea casei, în părculeţul de lângă bloc sau în grădină, fie că petrece timp cu voi, părinţii, puneţi împreună în practică o mulţime de idei pentru a vă distra de minune în aer liber.
„Afară” înseamnă sănătate
Cu siguranţă că nu ai uitat jocurile copilăriei tale din zilele de vară:şotronul,raţele şi vânătorii,de-a v-aţi ascunselea. Din păcate,copiii preferă acum să se joace mai mult pe calculator decât să-şi petreacă timpul afară. Antrenează-ţi copilul,încă de mic,în jocuri şi activităţi captivante în aer liber. Acestea îl ajută să-şi întărească musculatura,să fie vioi şi plin de energie şi să doarmă bine. Când sar,aleargă,escaladează,năzdrăvanii noştri îşi dezvoltă două capacităţi esenţiale pentru buna funcţionare psihomotorie:forţa musculară şi echilibrul. În plus,jucându-se cu alţi copii,puiul tău îşi dezvoltă şi spiritul de echipă şi solidaritate.
De-a petrecerea
Între 3 şi 5 ani,jocurile de exterior îi permit prichindeului să-şi testeze toate capacităţile. Jocuri ce pot fi desfăşurate în curte sau în părculeţ,cu mai mulţi copii. Cel mai simplu joc este de-a petrecerea. Este deja ştiut cât de mult le place celor mici să-i imite pe adulţi. Aşezaţi pe o păturică,cu ceşcuţe de jucărie,scăunele şi o măsuţă adaptate vârstei,cei mici pot improviza o petrecere unde vor servi ceai,cafea (de fapt,apă,ceai sau suc de fructe),cum fac oamenii mari. Pot avea şi un invitat special la petrecere:căţelul sau pisica din vecini. Încurajează copiii să organizeze un mic spectacol pentru „invitaţi”,să cânte ori să spună poezii.
Căsuţe pentru păsări
Construiţi o căsuţă pentru păsări. Roagă-i pe cei mici să caute în grădină frunze,pietre,ramuri. Cu puţin lipici şi ajutor de la tine,o căsuţă minunată va prinde viaţă.
Desene pe asfalt
Copiii adoră să deseneze. Cumpără-i celui mic cretă colorată şi găseşte-i un loc unde poate desena în voie. Poate exersa ultimele litere sau cifre învăţate.
Comoara piraţilor
Ascunde în grădină o comoară – o minge sau o altă jucărie-şi roagă-ţi copilul să o găsească. Dacă sunt mai mulţi copii,jocul e mai distractiv. Ascunde şi false comori,desenează o hartă a piraţilor. Copiii se pot costuma în corsari – iar cei ce pierd jocul pot fi pedepsiţi să stea 3 minute într-un picior sau să îndeplinească o poruncă.
Organizează concursuri
Cheamă mai mulţi prieteni de-ai micuţului tău şi organizaţi un concurs. De exemplu,fiecare copil intră,până la brâu,în câte un sac şi încearcă să înainteze sărind. Fă rost de câte un sac pentru fiecare copil şi cu ajutorul pudrei de talc trasează liniile de pornire şi sosire. Aliniază copiii,dă startul şi cine ajunge primul la sosire,câştigă! Poţi pregăti şi premii pentru câştigători:o coroniţă din flori,un coif,un fluier.