Părinţi divorţaţi, copii răsfăţaţi?

7 septembrie 2012   Parenting

Sentimentul de vinovăţie al părinţilor divorţaţi se transformă deseori într-un răsfăţ dăunător copiilor. Cum să pui lucrurile la punct ca să nu-i faci şi mai mult rău copilului tău?

Până nu demult,eram obişnuiţi s-auzim cât sunt de răsfăţaţi copiii singuri la părinţi sau ultimii născuţi. De când numărul divorţurilor a crescut,părinţii îşi transformă „vinovăţia” într-un răsfăţ dăunător copiilor. Cel mai „silitor” la acest capitol este părintele care nu mai locuieşte împreună cu fiul sau cu fiica şi care transformă orice pretext într-o bună ocazie de a-şi mai linişti conştiinţa. Aşa apar cadourile scumpe,meritate sau nu,şi tot felul de atenţii. Te întrebi însă cât de benefice sunt pentru educaţia copiilor?

Scopul nu scuză mijloacele

Un copil ai cărui părinţi ­s-au despărţit adună multă durere în suflet,ceea ce face situaţia mai greu de traversat pentru întreaga familie. Indiferent de certurile şi de neînţelegerile dintre părinţi,copilul rămâne cel mai important din viaţa foştilor soţi. Dacă există respect între cei doi şi dacă ei fac din creşterea copilului un scop comun,vor avea parte de mai puţine rivalităţi. Dacă tendinţa soţilor divorţaţi este să-l „cumpere“ pe cel mic cu daruri scumpe sau cu alte forme de răsfăţ,nu obţin altceva decât mari probleme în viitor.

Banii nu pot vindeca rănile sufletului

După despărţire,părinţii îşi protejează în exces copilul,pentru a-i dovedi cât de mult îl iubesc. Ajung să-l răsfeţe tocmai din cauza faptului că se culpabilizează pentru durerea sufletească pe care i-au provocat-o prin destrămarea familiei.

Un prim pas spre normalitate este ca adulţii să facă pace şi să rămână parteneri în creşterea copilului lor. Acest lucru va normaliza climatul din jurul copilului şi-i va da certitudinea că ambii părinţi îl iubesc şi vor fi prezenţi în viaţa lui.

Neliniştile micuţului vor dispărea în timp,dacă părinţii îi dau siguranţa că niciunul nu va dezerta de la îndatoririle parentale. Iar această convingere nu are legătură cu răsplata materială.

Atenţie! Banii strică educaţia!

„De ziua mea,vreau o petrecere la tata!“ Iată o frază menită s-o manipuleze pe mamă. Cel mic se joacă şi el cu sentimentele părinţilor pentru a-i face să se simtă vinovaţi. Nu-i manipulează din răutate,ci doar profită de situaţie pentru a le atrage atenţia asupra sa.

El îşi arată puterea pe care o are asupra părinţilor,pentru a-şi recâştiga sentimentul de siguranţă. Joacă pe rând rolul victimei şi al complicelui. Aşa că cel mai bun răspuns este să nu intri în acest joc.

Învaţă-l să dăruiască din tot sufletul

Unul dintre riscurile care apar când părinţii divorţaţi îi oferă la întâmplare bani şi cadouri copilului se răsfrânge periculos asupra lui. Darurile falsifică relaţia,iar copilul se poate simţi neglijat,oricât de mult i-ar plăcea să profite de situaţie.

Ce-i de făcut? Ca să eviţi acest lucru,trebuie să-l înveţi să trăiască generos. Dacă-şi dăruieşte jucăriile şi hainele care nu-l mai încap,înţelege că acesta este un mod a-şi manifesta dragostea pentru ceilalţi,aşa cum părinţii fac mereu daruri din iubire. Şi mai înţelege ceva important şi despre valoarea banilor.

Mai multe