Pregătirea pentru fertilizarea in vitro II. Ce să faci înaintea ei

1 decembrie 2012   Parenting

Infertilitatea este o problemă complexă, care poate avea cauze foarte diverse. În cazul în care infertilitatea unui cuplu se dovedeşte imposibil de tratat, se poate apela la tehnici de reproducere asistată: inseminare artificială sau fertilizare in vitro. Iată în ce constă pregătirea pentru fertilizarea in vitro.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie specializat în tratamentul infertilităţii, ne-a vorbit despre fertilizarea in vitro. 

Citeşte şi:

Ce să faci înaintea unei fertilizări in vitro I

Spre deosebire de fertilizarea in vitro,inseminarea artificială implică fecundarea în mod natural,prin introducerea spermei îmbunătăţite,preparate cu medii speciale,în corpul femeii. În acest fel,fecundaţia se produce natural,în trompele uterine. Fertilizarea in vitro reprezintă transferul embrionului în cavitatea uterină,celulele sexuale fiind fecundate în laborator.

Pentru a determina dacă trebuie realizată inseminare artificială sau fertilizare in vitro,sunt realizate diverse analize şi investigaţii,decizia legată de tehnica de reproducere umană asistată fiind luată de obicei de o echipă de specialişti în obstetrică-ginecologie,embriologie şi genetică.

Inseminarea artificială,o procedură nedureroasă,cu costuri reduse

Procedura de inseminare artificială este frecvent utilizată în situaţiile în care partenerul masculin are dificultăţi în a ejacula în timpul actului sexual,spermatozoizii partenerului au probleme legate de motilitate sau morfologie sau partenerul feminin are probleme legate de ovulaţie.

Pentru a începe o procedură de inseminare artificială,este nevoie ca ovocitele şi spermatozoizii să fie viabili,iar pentru o rată cât mai mare de succes,inseminarea artificială se realizează cât mai aproape de momentul ovulaţiei.

De cele mai multe ori,spermatozoizii folosiţi pentru inseminare sunt preparaţi în medii speciali. Astfel,sunt eliminaţi spermatozozii cu probleme de mobilitate sau de formă,iar pentru intervenţie sunt utilizate doar celulele de calitate.

În funcţie de cauzele infertilităţii cuplului,medicul va decide daca intervenţia va fi susţinută sau nu de o medicaţie specială,însă,de obicei,această medicaţie este prescrisă deoarece poate contribui la succesul intervenţiei.

În funcţie de metodele utilizate,inseminarea artificială este de mai multe tipuri:

-inseminare intravaginală (IVI)

Se recomandă atunci când partenerul nu poate ejacula în timpul actului sexual,dar femeia este fertilă şi are ovulaţie regulată. Metoda presupune inserarea spermei sau a spermatoizilor preparaţi în interiorul vaginului,cu o seringă specială sau cu ajutorul unei capsule cervicale.

- inseminare intracervicala (ICI)

Este o procedură asemănătoare inseminarii intravaginale,cu deosebirea că presupune depozitarea spermatozoizilor în colul uterin,cu ajutorul unui cateter.

- inseminarea intrauterine (IUI)

Este de ajutor în situaţii de infertilitate masculină moderată şi în cazul în care mucusul cervical este ostil,motiv pentru care spermatozoizii n-au posibilitatea să se deplaseze singuri în colul uterin. Intervenţia implică inserarea unui cateter foarte subţire,flexibil,prin colul uterin,prin care sunt injectaţi în uter spermatozoizii pregătiţi. 

-inseminare intratubara (ITI)

Se realizează pentru persoanele cu probleme de ejaculare sau de ovulaţie şi este mai complexă,mai invazivă decât celelalte tipuri de inseminări. Metoda presupune depozitarea spermatozoilor în interiorul trompelor uterine,cu ajutorul unui cateter.

Pregătirea pentru fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro are o rată de succes de 70% la un cuplu tânăr

O procedură care imită fecundarea produsă în mod natural,în interiorul corpului femeii,în trompele uterine,FIV permite ca fecundarea să se producă în afara corpului. Acest lucru se realizează prin prelevarea ovocitelor,a spermatozoizilor şi formarea embrionului în laborator. Ulterior,acest embrion se transferă în uter. 

Procedura se recomandă cuplurilor pentru care inseminarea artificială n-a avut succes sau nu s-a recomandat deloc drept urmare a unor probleme complexe de infertilitate,precum cele legate de morfologia organelor reproducătoare (lipsa trompelor uterine) sau de numărul redus de spermatozoizi în spermă (oligospermie).

Pregătirea pentru fertilizarea in vitro - FIV presupune trei paşi:

- Când vine vorba de pregătirea pentru fertilizarea in vitro trebuie să ştiţi că, iniţial,se realizează stimularea ovariană,prin care se urmăreşte creşterea foliculilor şi maturarea ovocitelor.

-ulterior,are loc puncţia ovariană (extragerea ovocitelor). În aceeaşi zi,ovocitele sunt fertilizate fie prin fertilizare directă,fie (îndeosebi în cazul unei hipofertilităţi masculine) prin injecţie introcitoplasmatică a spermatozoidului direct în ovocit (ICSI).

-după fecundare,are loc embrio-transferul a unui,doi sau trei embrioni.

Rata de succes a FIV depinde de numeroşi factori:

-vârsta femeii

-valorile spermogramei

-calitatea genetică a celulelor sexual

Rata cea mai mare de succes este de obicei de 60-70%,în cazul unui cuplu tânăr,în care femeia are vârsta sub 30 de ani şi poate scădea până la 3-5%,în cazul unei femei cu vârsta înaintată şi cu rezervă ovariană redusă.

„După 3 ani în care am încercat să obţinem o sarcină în afara unui tratament specializat,am decis împreună că e cazul să investigăm această situaţie în detaliu. Soţul meu a fost diagnosticat cu oligospermie,ceea ce însemna că şansele să avem un copil prin concepere naturală erau nule.

Doamna Dr. Dumitrescu de la Clinica Fertilia ne-a explicat că singura soluţie de a avea un copil era fertilizarea in vitro. Rezultatul a fost pozitiv din prima încercare şi cred că la acest lucru au contribuit în mare măsură profesionalismul doamnei doctor,a întregii echipe şi parţial încrederea pe care am avut-o în rezultatul pozitiv,atât eu cât şi soţul meu,în decursul celor 7 luni în care s-a desfăşurat procedura”,subliniază N.H.,una dintre pacientele Clinicii Fertilia,în prezent mamă a unei fetiţe de 3 ani.

Pregătirea pentru fertilizarea in vitro - STOP fumat

„Cel mai important aspect în pregătirea pentru fertilizarea in vitro îl constituie întreruperea fumatului -singurul factor interzis total şi care s-a şi dovedit ştiintific o cauză majoră a infertilităţii. De asemenea,înainte de a începe procedura de FIV se vor efectua analize specifice,pacienţii primind ulterior indicaţii din partea medicului specialist.

Efectele adverse ale FIV apar extrem de rar şi sunt,în general,legate de un răspuns ovarian exagerat la medicaţie. Acest efect este temporar,pe durata tratamentului,şi şansele de apariţie sunt de 1-2%.

Partea cea mai dificilă a întregii proceduri este de cele mai multe ori participarea afectivă a cuplului,în special a femeii”,explică Dr. Ruxandra Dumitrescu,medic primar în obstetrică-ginecologie specializat în tratamentul infertilităţii,de la clinica Fertilia.

Pregătirea pentru fertilizarea in vitro implică aşadar numeroase consultaţii cu medicul specialist,analize şi tratamente,care pot dura de la câteva luni la câţiva ani,dacă rezultatul nu este pozitiv de la prima încercare. După trei încercări de FIV,se recomandă FIV cu ajutorul diagnosticului genetic preimplantare (PGD),care depistează  starea de sănătate a embrionilor înainte de a fi implantaţi. Toate acestea sunt proceduri care pot provoca mult stres cuplului,motiv pentru care este foarte important ca acesta să menţină o atitudine pozitivă pe parcursul tratamentului.

Pregătirea pentru fertilizarea in vitro - informaţi-vă din timp

Pentru mai multe detalii,o poţi contacta pe doamna doctor la Clinica Fertilia (http://www.fertilia.ro/). La această clinică este folosită o tehnologie de ultimă oră,unică în ţară,care oferă tratamente care includ inseminarea artificială,laparoscopie,histeroscopie,proceduri de microchirurgie,donarea de ovule şi mame surogat,precum şi fertilizarea in vitro. Cu o echipă medicală cu experienţă de peste 17 ani,clinica propune variante eficiente şi garantate cuplurilor infertile,având acelaşi scop ca şi pacienţii:naşterea de copii sănătoşi.

De asemenea,doamnei Dr. Ruxandra Dumitrescu îi poţi cere sfaturile la una dintre întâlnirile lunare cu femei care îşi doresc să afle mai multe despre domeniul infertilităţii sau întâmpină dificultăţi în a rămâne însărcinate. Următoarea întâlnire va avea loc pe 12 decembrie. Participarea este gratuită,în limita locurilor disponibile,iar pentru înscriere,poţi să trimiţi un e-mail cu datele personale (nume,prenume,număr de telefon,vârsta) pe adresa imidoresccopii@gmail.com.

Despre ele ne-a vorbit Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie specializat în tratamentul infertilităţii.

Mai multe