Reţete de plastelină şi vopsele comestibile pentru copii

8 aprilie 2016   Parenting

În zilele ploioase, când nu mai ai nicio idee, ca părinte, cu ce activităţi să-ţi mai ţii prichindeii ocupaţi, te salvează plastelina şi vopselele. Îşi vor petrece ore în şir jucându-se cu ele fără ca tu să-ţi faci griji că le gustă, pentru că le poţi face în casă unele comestibile.

Plastelină… de casă

Nu e nevoie să faci un drum la librărie sau hypermarket ca să cumperi plastelină. Ai în casă tot ce-ţi trebuie pentru a face una cu care distracţia celor mici e garantată. De fapt,o poţi pregăti împreună cu ei. Secretele ei sunt:

-o cană cu sare

-½ de cană cu făină

-½ de cană cu apă

-2 linguri cu ulei

-colorant alimentar,dacă vrei,sau puţină cacao sau suc de fructe (portocală,fructe de pădure) ori de legume (sfeclă ar fi ideal),pentru a da culoare plastelinei

Amestecă bine toate ingredientele şi plastelina e gata pentru joacă. O poţi păstra în punguţe de plastic sau în borcane închise ermetic.

Vrei să obţii un tip de plastelină cu textură granulată? Adaugă un sfert de cană de mălai la ingredientele de mai sus.

Plastelină din cartofi

O altă reţetă de plastelină ideală pentru copiii mici,care sunt tentaţi să guste diverse lucruri are la bază cartofi. Pentru ea,ai nevoie de:

-5-6 cartofi

-¾ de cană de făină la fiecare cană de catofi zdrobiţi

Pune la cuptor cartofii sau fierbe-i în coajă,după cum preferi. Curăţă-i de coajă şi zdrobeşte-i cu o furculiţă,apoi înglobează treptat făina,frământând în continuu. Cu cât frămânţi mai mult,cu atât mai multă plastelină vei obţine. Îi poţi da culoare după metodele de mai sus. Nu va avea un gust prea bun,deoarece făina nu este coaptă,dar este o variant de plastelină care se poate înghiţi fără a periculoasă pentru copii.

Vopsea pentru pictat cu degetele

La fel de distractiv ca jocul cu plastelina este şi cel cu vopsele,mai ales dacă cei mici le pot întinde cu degetele pe hârtie sau pe un cearşaf pe care nu-l mai foloseşti.

Ai nevoie de:

-1/2 cană de făină

-2 linguri de zahăr

-2 căni de apă

-pahare de unică folosinţă

-siropuri sau sucuri de fructe,legume,pentru a da culoare vopselelor

Într-un vas,pune zahărul şi făina. Adaugă apa şi pune vasul pe foc. Amestecă până când compoziţia începe să se îngroaşe. Stinge focul şi după ce se răceşte,pune câte puţin din amestec în pahare de plastic şi un strop de suc sau sirop în fiecare pahar,pentru a obţine culori diferite.

Orez colorat

Cu ajutorul colorantului alimentar  sau a unui suc de legume sau de fructe,poţi da culoare orezului. Pui orez într-o punguţă de plastic,adaugi puţin colorant şi o agiţi ca să se întindă uniform. Întinzi orezul la uscat pe câteva foi de hârtie sau chiar în punga,desfăcută,apoi copiii îl pot folosi pentru a colora. Pe o foaie de hârtie,desenaţi un animal,o maşină sau o formă oarecare,picuraţi lipici,în întindeţi puţin şi presăraţi orez. Imediat ce se prind cei mici în ce constă jocul,vor fi încântaţi să lipească singuri orezul colorat.

Extrapont

Dacă tot v-aţi apucat de colorat şi aţi ascuţit creioanele,nu aruncaţi resturile! Cu puţină imaginaţie,cu ele puteţi face desene foarte frumoase,lipindu-le pe coli albe.

Mai multe