Sănătatea ca moştenire

1 august 2012   Parenting

Dacă astăzi vorbim din ce în ce mai mult despre influenţa factorilor de mediu asupra sănătăţii, nu înseamnă că ei sunt singurii care o influenţează. Să nu uităm de moştenirea ereditară a fiecăreia dintre noi, mai ales de aceea care vine din partea mamei.

Slabă sau grasă,blondă sau brunetă,înaltă sau scundă... Se ştie că aspectul nostru fizic este determinat de gene,ca şi starea de sănătate. Numeroase patologii feminine sunt moştenite de la mamele noastre sau de la bunici,chiar dacă încă nu ştim cât la sută din ceea ce suntem este rodul hazardului sau al anomaliilor genetice. Oricum,chiar dacă ai antecedente în familie,nu înseamnă că vei face aceleaşi boli,dar poate însemna că ai anumite predispoziţii.

Insuficienţa venoasă

Oricine poate să dobândească la un moment dat insuficienţă venoasă. Doar că femeile,care sunt mai predispuse acestei boli decât bărbaţii,pot fi mult influenţate şi de moştenirea genetică pe linie maternă.

Cu cât are o greutate mai mare,cu atât potenţialul de evoluţie a acestei predispoziţii este mai mare. Pentru femeile care au părinte cu varice,riscul de a face boala creşte cu 60%,în timp ce bărbaţii au un risc de 25%. Iar procentul creşte pentru femei la 90% dacă ambii părinţi au avut această suferinţă.

Ce poţi face-Dacă eşti într-o asemenea situaţie,trebuie să lupţi cu toţi factorii care determină o proastă circulaţie sangvină:kilogramele în plus,sedentarismul,statul prelungit în picioare,hainele strâmte,căldura.

Obezitatea

Excesul de kilograme poate fi şi el o moştenire de la părintele de acelaşi sex. O mamă supraponderală are un risc de zece ori mai mare de a avea o fiică de acelaşi calibru şi cu probleme de sănătate. Un tată obez poate avea şi el un fiu obez,dar acest risc este ceva mai scăzut decât în cazul femeilor.

Ce poţi face-În acest caz,mai importante decât genetica sunt obiceiurile alimentare. Copilul îşi copiază părintele de acelaşi sex. De aceea,interesul pentru alimentaţia sănătoasă apare la o vârstă fragedă.

Fibromul uterin

Toate femeile fertile pot dezvolta fibroame uterine,dar predispoziţia este mai mare dacă mama a avut astfel de formaţiuni. Factori agravanţi sunt obezitatea,infertilitatea,apariţia menstruaţiei mai devreme de 12 ani.

Ce poţi face-Un consult la ginecolog te ajută. Fibroamele sunt be­nigne,dar nu trebuie neglijate. Ele pot da sângerări sau dureri abdominale.

Incontinenţa urinară

Vârsta,greutatea,sarcina şi naşterea naturală sunt elemente favorizante ale incontinenţei urinare. Dar şi factorul genetic trebuie luat în calcul. Dacă mama a avut o astfel de suferinţă,riscul ca fiica s-o moştenească este mai mare cu 30%. Iar dacă mama a avut simptome severe,fiica va suferi chiar mai mult.

Ce poţi face-Simptomele de incontinenţă trebuie să te ducă la doctor. Cu cât le tratezi mai devreme,cu atât mai bine. Dacă ai născut normal,reeducarea perineală te va ajuta.

Boala Alzheimer

În această maladie,factorii genetici par a fi mult mai importanţi decât ai putea crede. În 5-10% din cazuri,este legată de o anomalie genetică transmisă de părinţi. Dacă tatăl sau mama are gena acestei boli,copiii lor o pot dezvolta în jurul vârstei de 65 de ani.

Ce poţi face-În cazul formelor „de familie“,trebuie să fii extrem de vigilentă. Primul semnal de alarmă ar fi pierderile de memorie şi,în special,creşterea frecvenţei lor. Tratamentul nu vindecă boala,dar îi poate întârzia evoluţia.       

Mai multe