Sarcina cu cerclaj

5 februarie 2018   Parenting

În timpul sarcinii, nu este puţin lucru să mergi la un simplu consult şi să afli că eşti în pericol de a naşte prematur din cauza colului scurt sau care chiar s-a deschis.

Cerclajul este intervenţia chirurgicală, de multe ori în regim de urgenţă, ce poate ajuta la menţinerea sarcinii până la termen.

Despre această intervenţie chirurgicală ce dă fiori multor viitoare mame, dar şi despre cum decurge o sarcină cu cerclaj, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Colul uterin şi complicaţiile sale

Rolul colului uterin, pe parcursul unei sarcini, este de a o proteja, dar şi de dilataţie în momentul naşterii. Există însă cazuri, când colul uterin se deschide înainte de termen – în al doilea sau în al treilea trimestru. În aceste cazuri, pentru ca sarcina să fie dusă la bun sfârşit, este recomandat cerclajul.

Cu toate că este un termen de care multe gravide se sperie, cerclajul nu este o intervenţie chirurgicală complicată, ce nu durează mai mult de 15-20 de minute, principalul ei scop fiind acela de a ţine canalul cervical închis pe perioada de sarcină, a continuat dr. Vythoulkas. Aceasta constă în coaserea colului uterin cu un fir de aţă, ce nu se absoarbe, împiedicând astfel alunecarea fătului în exterior sau cu alte cuvinte, avortul sau naşterea prematură. Intervenţia se realizează cu anestezie, fie generală, fie regională – spinală sau epidurală.

Află care sunt simptomele colului deschis pe clicksanatate.ro.

Sursa foto: womenshealthmag.com

Mai multe