Se plictiseşte repede. Ce-i de făcut?
O lună de fotbal, un curs de chitară, câteva lecţii de patinaj artistic - deşi părea să-şi fi găsit ţelul în viaţă, pasiunea copilului tău a durat... trei luni. Nu te speria! Iată ce poate să ascundă lipsa lui bruscă de interes şi cum îl poţi motiva s-o depăşească.
De cele mai multe ori,copilul tău pare că nu-şi găseşte nicio preocupare de durată. Pe lângă comportamentul oscilant şi nesigur,ai senzaţia că nu-şi va afla niciodată ţelul în viaţă.
Îl şi vezi:se apucă de o activitate,apoi vrea altceva,iar toate aceste momente ezitante se „decontează” din banii şi din nervii tăi.
Pe de altă parte,nici nu-i poţi interzice să testeze cât mai multe activităţi,deoarece ştii că această perioadă de incertitudine îl va ajuta să-şi dea seama ce vrea cu adevărat să facă în viaţă şi îl va motiva să depăşească linia de demarcaţie dintre copilărie şi adolescenţă.
Află ce-i place să facă
Este normal ca atitudinea delăsătoare a copilului să te sperie. Te întrebi care este cauza pentru care nu se poate ţine de o activitate şi cum ar trebui să procedezi. Atunci când te gândeşti la soluţii,nu pleca din start de la premisa că este neserios de fel sau că vrea să te scoată din sărite.
Părerea psihologilor este că trebuie să ai răbdare ca adolescentul să-şi găsească drumul pe care vrea să meargă în viaţă şi,cel mai important,nu-l stresa sau nu-i face reproşuri.
Copilul poate fi motivat să se ţină de un sport sau de o şcoală doar în măsura în care îi face plăcere să exerseze şi să se pregătească în domeniul respectiv.Motivul renunţării este important
Atunci când vrea să renunţe la o activitate,ia-ţi copilul la o mică discuţie şi întreabă-l de ce a făcut această alegere. Este posibil să nu-i placă persoana care se ocupă de el sau,dimpotrivă,să nu se integreze în mediul de lucru ori să nu aibă afinităţi cu domeniul ales.
Explică-i că trebuie să fie sincer,astfel încât să găsiţi împreună o soluţie pentru viitor.
Spune-i că şi tu ai avut momente de cumpănă,dar că la momentul oportun ai făcut o alegere pe care n-o regreţi.
Aşa că este cazul să se hotărască dacă vrea să continue sau nu.
Dacă problema este legată de faptul că nu se regăseşte în domeniul ales,altfel spus că urăşte să se trezească dimineaţa ca să facă sport sau n-are răbdare să cânte la chitară,nu-l forţa să continue de dragul de a-şi justifica orele de pregătire.
Este un semn clar că este făcut pentru altceva. Însă când simte că antrenorul sau profesorul se poartă rău cu el sau că nu se integrează în echipă şi de aceea vrea să renunţe,poţi să intervii şi să-i propui soluţii alternative.
De exemplu,îi poţi spune să continue studiile sau antrenamentele în alt loc,dar să nu-şi lase pasiunea să se stingă din cauza mediului auster.
Încurajează-l când este în impas
Motivul pentru care un copil se plictiseşte repede poate fi legat şi de faptul că nu se consideră destul de bun ca să reuşească în domeniul respectiv.
Îi lipseşte spiritul competitiv,se teme să nu te dezamăgească,îi place să stea departe de colegi? În acest caz,puţină susţinere din partea ta nu strică.
Copilul trebuie să ştie că-i eşti alături indiferent ce rezultate va avea şi că nu trebuie să se teamă de a arăta lumii ce poate.
Fiecare are locul în lume şi este foarte important să creadă în forţele proprii.