Secretele alăptării pe care e bine să le ştii

4 martie 2022   Parenting

Alăptarea este un drept al copilului şi al mamei. Este prima recomandare a medicilor neonatologi şi pediatri, cu beneficii multiple pentru nou-născut şi sugar în primele şase luni de viaţă, dar şi pentru sănătatea fizică şi psihică a mamei.

Cu toate acestea alăptarea nu este o obligaţie, fiind decizia exclusivă a mamei.

Apelează la ajutor

Reuşita alăptării depinde de apariţia lactaţiei. Mecanismul este reglat hormonal şi depinde de o serie de factori, de la starea mamei, până la reflexul de supt înnăscut al copilului şi doar în mică măsură de tipul naşterii: naturală sau cezariană. Declanşarea lactaţiei este influenţată şi de susţinerea şi ajutorul pe care-l primeşte mama, iar printre acestea se numără pompa pentru san ca aliat de bază pentru stimularea şi menţinerea secreţiei lactate.

Aceasta este utilă în cazul în care nou-născutul nu reuşeşte să producă stimularea necesară pentru a declanşa lactaţia (cum este cazul prematurilor sau al celor cu icter neonatal), dar şi pentru că previne acumularea de lapte care poate fi dureroasă şi permite continuarea hrănirii naturale a bebeluşului, fără ca prezenţa mamei să fie necesară.

Construieşte o rutină personală

În primele luni de viaţă ale copilului acesta este alăptat la cerere, de regulă la fiecare 3-4 ore, deşi ritmul meselor depinde de evoluţia fiecărui copil în parte, iar un program de hrănire este greu de realizat. O pompă de sân poate fi de folos atât mamei, cât şi copilului. Pe de o parte mama poate beneficia de un program independent de cel al bebeluşului, în timp ce acesta va putea primi lapte matern, la cerere, cu biberonul, alternativ cu alimentaţia directă la sân.

Pompa fereşte mama de hiperlactaţie, îi oferă soluţia simplă şi perfect sterilă prin care poate să-şi golească sânii chiar şi atunci când bebeluşul se satură repede, este metoda ideală de a colecta laptele matern de la ambii sâni, prevenind angorjarea şi poate astfel să respecte una dintre recomandările importante, respectiv aceea de a nu lăsa să treacă mai mult de cinci ore fără ca laptele să fie extras, ca măsură care menţine secreţia lactată, oferind posibilitatea unei rutine personale indiferent de programul de masă al copilului.

Adaptează-te la context

De la naştere până la momentul în care începe diversificarea, dar şi după acest moment, nevoile copilului alimentat natural se schimbă periodic. Acesta poate sta mai mult la sân, cum sunt situaţiile în care apare ceea ce medicii numesc pusee de creştere, sau mai puţin. Sunt situaţii în care mama îşi modifică programul, revine la job sau pur şi simplu nu poate fi alături de copil pentru a satisface nevoile alimentare ale acestuia. Toate aceste situaţii, dar şi  multe altele, la fel de fireşti şi normale, impun adaptarea la context a mamei, astfel încât bebeluşul să primească ceea ce are nevoie, fără ca programul mamei sau al copilului să fie modificat.

Extras cu ajutorul unei pompe de sân, laptele matern poate fi păstrat la frigider sau congelat fără ca proprietăţile să i se modifice. La temperatura camerei poate sta până la patru ore, în frigider, patru zile, iar în congelator, şase luni. După decongelare şi încălzire, laptele poate fi menţinut la temperatura camerei aproximativ două ore, iar în frigider, o zi, fără a mai putea fi recongelat.

Renunţă la inhibiţii

Sunt multe situaţiile în care mamele care alăptează trec prin situaţii complicate şi acceptă compromisuri tocmai pentru că nu reuşesc să depăşească inhibiţii şi cutume moştenite. De la reticenţa de a utiliza pompele de sân, până la alăptarea în public, de la miturile legate hrănirea cu biberonul - cu formulă sau cu lapte matern, până la cele legate de obligaţia exclusivă a mamei de a hrăni şi îngriji sugarul.

Renunţarea la inhibiţii aduce beneficii reale echilibrului în familie, este utilă atât mamei, cât şi bebeluşului, poate degreva mama de unele sarcini, poate implica mai mult tatăl în îngrijirea copilului, consolidând relaţiile dintre acesta şi copil, dar şi, în general, cele din familie.

Alternarea alăptării la sân cu cea cu biberonul, în condiţiile în care bebeluşul primeşte doar lapte matern, oferă multiple avantaje, dar cel mai important este acela că permite copilului să primească exclusiv lapte matern până la şase luni, dar şi să poată fi continuată alăptarea, indiferent de programul şi activităţile mamei.

Sursa foto: shutterstock.com

Mai multe