Sfaturi ca să previi certurile între fraţi
Nenumărate sunt motivele pentru care se pot certa doi fraţi, fie că sunt de vârste apropiate sau că diferenţa dintre ei este ceva mai mare. Când ai de-a face cu copii orgolioşi şi răsfăţaţi, provocarea este şi mai mare, dar nu imposibilă. Dacă ţii cont de următoarele lucruri, nu va mai fi nevoie să-ţi petreci timpul aplanând conflictele dintre copii.
Lasă-i să-şi rezolve micile probleme
Copiii tăi se ceartă des? În prima fază,îi poţi lăsa să-şi rezolve singuri problemele. Dacă încerci să „stingi“ conflictul,poţi fi tentată să iei partea unuia,iar celălalt va acumula frustrări. Când cearta se amplifică,trimite-i în camere separate până se liniştesc.
Nu-l obliga pe cel mare să cedeze primul
Atunci când încerci să aplanezi conflictul dintre fraţi,sub nicio formă nu-l obliga pe cel mare să cedeze,aducându-i ca argument că el are capacitatea de a înţelege mult mai bine ceea ce se petrece. În astfel de situaţii,fratele cel mare se va simţi pedepsit pe nedrept şi fie va avea un comportament violent,fie va alege să nu mai comunice cu tine,pe motiv că nu-l înţelegi.
Evită să-i compari
O altă greşeală a părinţilor care declanşează cearta între copii sunt reproşurile şi comparaţiile. Evită să-i spui celui mic că fratele lui mai mare este mult mai priceput la anumite activităţi decât el sau că este mult mai ascultător şi mai responsabil. Mai bine roagă-l pe cel mai îndemânatic să-l ajute pe celălalt,astfel niciunul nu se va simţi inferior,ba din contră,acest lucru va ajuta la consolidarea relaţiei dintre fraţi.
Fii un exemplu pozitiv pentru ei!
Încă de la vârste fragede,copiii imită comportamentul celor din jur,mai ales pe cel al părinţilor. Dacă obişnuieşti să ridici tonul la ceilalţi membri ai familiei,cei mici vor face acelaşi lucru,atât între ei,cât şi cu tine sau cu tatăl lor. De aceea,încearcă să păstrezi armonia în familie şi să-i fereşti pe copii de certurile dintre adulţi. În cazul în care se întâmplă să ia parte la astfel de momente,explică-le pe înţelesul lor că ei nu au nicio vină şi că,uneori,şi părinţii întâmpină dificultăţi,însă voi îi iubiţi nespus de mult,indiferent de circumstanţe.
Sfatul specialistului
Elvira Alexandrescu, psiholog, Clinica Medicover, tel.:021.9896
În familiile cu mai mulţi copii,indiferent de sex şi cu vârste relativ apropiate,conflictele sunt inevitabile. Până la un anumit punct,cearta este benefică, pentru că astfel cei doi fraţi învaţă să-şi spună părerea. Pe de altă parte, copiii învaţă prin observare, imitare, exerciţiu şi consecinţe. Înainte de-a încerca să-i determine pe copii să nu se mai certe, părinţii trebuie să se privească mai întâi pe ei. Cei mici fac ceea ce văd, nu ce li se spune. Arta învăţării începe de la naştere şi continuă în perioada adultă.
Cercetătorii de la Universitatea din Missouri, SUA , au dovezi clare că certurile iscate între fraţi le pot aduce, mai târziu, anxietate şi probleme legate de stima de sine.