Sfaturi pentru a rezolva un conflict de familie

21 septembrie 2015   Parenting

Certurile sunt absolut normale, chiar şi în cele mai unite familii, dar nu trebuie să laşi emoţiile negative să afecteze armonia dintre tine şi cei dragi. Secretele pentru a rezolva orice conflict fără a distruge relaţiile le afli în acest articol.

Învaţă să îţi gestionezi sentimentele

Oricare dintre noi a trecut măcar o dată printr-o ceartă mai serioasă,fie cu sora mai mare,fie o discuţie aprinsă cu părinţii sau chiar cu soţul. Indiferent despre ce tip de disensiune este vorba,trebuie să ştii că astfel de conflicte sunt inevitabile.

Dacă ţi se pare ciudat să ai discuţii în contradictoriu cu familia mai des decât cu prietenii sau cunoştinţele,trebuie să ştii că e absolut normal. Aceasta se datorează conexiunilor emotionale pe care le ai cu rudele tale. Îţi plac şi vei face orice pentru ele,dar asta nu înseamnă că eşti mereu de acord cu ceea ce spun şi ce fac. Şi e normal. Doar că,atunci când se întâmplă asta,emoţiile îţi ghidează deciziile,determinându-te să acţionezi în moduri vătămătoare,impulsiv. 

Este important să înveţi să îţi gestionezi sentimentele,astfel încât să poţi discuta eficient cu cei dragi.  Mai jos sunt câteva sfaturi de care ar trebui să ţii cont pentru a schimba stilul de comunicare în cadrul familiei,ceea ce va contribui la îmbunătăţirea relaţiilor astfel încât toată lumea să obţină ceea ce îşi doreşte:construirea unei interacţiuni pozitive,dragoste şi sprijin.

Pasul 1:Gândeşte de două ori înainte de a acţiona

Dacă te laşi condusă de sentimente,este foarte posibil şă faci alegeri proaste,crezând pe moment că ai dreptate,chiar dacă nu ai dovezi că aşa este. Deci,înainte de a lua o decizie radicală cu privire la relaţiilecu membrii familiei,permite-ţi să stai două,trei minute doar tu cu gândurile tale. Pune-te în pielea celui cu care discuţi. Gândeşte-te nu la cât de mult te-a supărat pe moment,ci la cât de dragă îţi e în general,şi vei vedea cum resentimentele încep să dispară treptat.

Pasul 2:Dă-i dreptul interlocutorului să îşi expună punctul de vedere

Chiar dacă tu pleci din start de la premisa că ai dreptate,ar fi bine să încerci să laşi şi pe cealaltă persoană să îşi expună punctul de vedere. De obicei,ca noi toţi de altfel,tinzi să iei decizii înainte de a asculta ce are celălalt de spus,dar asta nu înseamnă discuţie. Dacă poţi să accepţi că şi cel cu care te cerţi are dreptul la o opinie,pe care să vrei să o şi înţelegi,probabil că îţi va fi mai uşor să ţii situaţia sub control.

Pasul 3:Nu te feri de confruntări

Este puţin probabil ca acesta să fie singurul conflict cu familia. Cu toate acestea,oamenii se tem atât de mult de confruntări,încât preferă să le evite,ceea ce,în final,nu face decât să mărească tensiunea.  Confruntarea nu este neapărat ceva rău. Ea ajută oamenii să se înţeleagă unul pe celălalt şi poate consolida relaţiile. 

Mai multe