Sharenting: ce este şi ce trebuie să ştie părinţii despre acest fenomen
Ce este sharentingul? Fenomenul sharenting (share + parenting = sharenting) reprezintă distribuirea de informaţii despre copii. Adică poze şi clipuri video pe care părinţii sau profesorii le distribuie pe internet despre copii.;
Fenomenul sharenting a acaparat România de când a apărut Facebook. Tot mai mulţi părinţi postează imagini cu copiii lor, pe toate reţelele de socializare. În plus, unele mămici au creat grupuri pe Facebook unde pun poze cu copiii şi discută diverse probleme legate de creşterea unui copil.
Ce este sharenting
Publicaţiile pentru părinţi şi blogurile de parenting încurajează sharentingul. Dar comportamentul digital implică minori, uneori chiar înainte de naşterea lor. Cu toate că o sarcină este un lucru minunat, trebuie să alegi cu atenţie ce pui pe internet. Fie că e poza de la ecografie, fie că e poză cu cel mic, după naştere.
Copilul nu este un instrument de a atrage like-uri pe reţelele de socializare. Dacă nu îţi place ca cineva să pună poze cu tine, pe internet, fără voia ta, imaginează-ţi că la fel este şi în cazul copiilor. Specialiştii susţin că, pe măsură ce cresc, copii simt un disconfort când părinţii publică ceva online despre ei.
Sharenting încalcă viaţa intimă a copiilor?
Un exemplu vine din America. Gwyneth Paltrow a postat pe Instagram un selfie cu ea şi fiica sa Apple. Poza a strâns peste 150.000 de like-uri. Fata de 14 ani i-a reproşat mamei că i-a încălcat dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime.
a spus fata.
s-a apărat actriţa.
Conform regulilor Facebook, doar persoanele peste 13 ani pot avea cont. Este un mod de a le apăra şi identitatea, dar şi libertatea. Unii tineri au un şoc când află că părinţii lor le-au făcut cont de socializare, fără acordul lor. Este un trend creat pentru multe like-uri şi nu este sănătos.
Sharentingul e periculos?
Psihologii susţin că poate avea un impact negativ asupra minorilor. Experţii susţin că sharenting-ul încurajează cyber-bullyingul. Asta duce la afectarea imaginii despre sine şi a încrederii.
Apoi apare ”răpirea digitală”. Este vorba de fenomenul de a fura poze cu bebeluşi şi a le uploada apoi pe contul personal, pretinzând că, de fapt, sunt copiii tăi. O treime din copiii din România se consideră expuşi fără voia lor, pe Internet, de către părinţi.
Ce este ”răpirea digitală”?
Este concluzia unui studiu sociologic citat de site-ul
. 28% dintre copiii întrebaţi în studiu au declarat că părinţii sau tutorii au postat online informaţii despre ei, fără să îi întrebe.
32% dintre băieţi şi 28% dintre fete între 13 – 17 ani declară că părinţii postează informaţii despre ei, fără să îi consulte. La categoria 9 – 12 ani, 26% dintre băieţi şi 21% dintre fete declară acest lucru, informeaza tabu.ro.