Sindromul cuibului gol: când copiii pleacă de-acasă
Un sfert din părinţi, majoritatea mame, suferă de sindromul cuibului gol. Este o formă de depresie asociată cu sentimentele de tristeţe şi abandon, care apare după ce copiii au crescut şi au părăsit domiciliul familial, ca să se descurce singuri în viaţă.
Un nou capitol în viaţa ta
Golirea cuibului familial le deşteaptă părinţilor temeri mai vechi,legate de singurătate,de bătrâneţe. Casa s-a golit,iar tu îţi pui întrebări privind propria existenţă,contabilizezi reuşitele,înfrângerile,te întrebi ce vei face în viitor. Când copiii pleacă de acasă,începe un nou capitol atât din viaţa lor,cât şi din viaţa voastră,a părinţilor. În special mamele gestionează greu momentul,fiindcă au sentimentul că misiunea lor protectoare s-a încheiat. Cei mici erau centrul preocupărilor lor-şi,dintr-o dată,obiectul tuturor grijilor şi emoţiilor a dispărut.
Învaţă-i din timp să se descurce
Încă de când micuţii tăi ajung la vârsta adolescenţei,încearcă să te obişnuieşti cu ideea că într-o zi se vor desprinde de tine şi îşi vor lua zborul. Misiunea ta este tocmai aceea de a-i învăţa cum să se descurce pe picioarele proprii. Prin urmare,nu-ţi construi propria existenţă exclusiv în jurul copiilor. Încearcă să ai o viaţă afectivă,profesională bogată,desfăşoară activităţi care îţi plac şi cărora te vei putea dedica deplin atunci când cei mici nu vor mai fi preocuparea ta de zi cu zi.
Mai multă libertate,mai mult timp
Plecarea copiilor nu este doar o pierdere. Există şi aspecte pozitive,pe care vei învăţa să le apreciezi. În primul rând voi,părinţii,veţi câştiga mai multă libertate şi mai mult timp. Vă veţi putea dedica mai mult activităţilor care vă fac plăcere,veţi putea călători,vă veţi bucura de momentele de intimitate. Chiar şi din punct de vedere financiar,plecare copiilor poate fi un avantaj. Veţi învăţa să ţeseţi un nou tip de relaţie cu „micuţii“ deveniţi acum adulţi independenţi.
Citeşte şi:
Calităţile importante pe care un părinte trebuie să le aibă
Eşti un părinte excesiv de protector? Iată ce efecte are asupra copilului!
Lasă-l să se descurce singur
Multe mame încearcă să-şi controleze odraslele de la distanţă,exagerând cu telefoanele,cu vizitele inoportune sau cu reproşurile. Asta nu va face decât să răcească relaţiile cu tinerii adulţi. Unele mame continuă să gătească pentru odrasle şi insistă să-i cheme zilnic la mesele familiale. Încearcă să rezişti tentaţiei de a fi invada cu orice chip viaţa copilului tău. Ia o distanţă fizică şi psihică de puiul tău,pentru a-l lăsa să-şi construiască propriul său cuib.