Somnul bebeluşului tău, de la A la Z

13 aprilie 2016   Parenting

Odorul se trezeşte şi plânge în miez de noapte, are somn agitat? Află care sunt paşii pentru a gestiona somnul bebeluşului tău.

Nu face deosebire între zi şi noapte

Bebeluşul doarme când soarele e sus pe cer şi plânge când toţi ai casei sunt duşi în lumea viselor. Asta se întâmplă pentru că sugarii sub 2 luni nu fac distincţie între zi şi noapte. În timpul primelor săptămâni de viaţă,sugarul îşi păstrează obiceiurile căpătate în burtică:adoarme şi se trezeşte după bunul lui plac,supunându-se doar ceasului său biologic,încă necorelat cu un ritm social. Începând cu vârsta de 2 luni,secreţii hormonale,la ore precise,trimit semnale clare legate de orarul somn-trezie,după cum e zi sau e noapte.

Are un somn agitat

 Micuţul,de 4-5 luni,se agită mult în timpul somnului. Are uneori ochii întredeschişi,alteori se încruntă şi dă energic din mâini şi picioruşe. Deşi ai vrea să-l iei în braţe,abţine-te să-ţi mângâi sau să îţi îmbrăţişezi odorul,fiindcă rişti să-l scoli de-a binelea. Căci,contrar aparenţelor,pruncul tău doarme profund. Ochii întredeschişi,schimbările de expresie,respiraţia neregulată arată că a intrat în faza de somn paradoxal,că visează.

Cere de mâncare

Bebeluşul tău se scoală la ora 3 dimineaţa şi cere biberonul – iar tu te întrebi când va reuşi să doarmă neîntors. Răspunsul e greu de dat. Sunt micuţi care la vârsta de 2 luni dorm fără întreruperi pe timp de noapte,sunt alţii care dorm şnur abia de la 6 luni încolo,chiar şi mai târziu. În general,se consideră că micuţii au nevoie de 6 luni pentru a-şi „instala” programul de somn neîntrerupt.

Are terori nocturne

Micuţul se  trezeşte uneori noaptea,ţipând speriat. Când încerci să-l linişteşti,ai impresia că nu te aude şi nu te vede. Ce se întâmplă? Este vorba de aşa numita teroare nocturnă:un fenomen care apare în jurul vârstei de 8-9 luni,durează câteva săptămâni,apoi dispare,pentru a reveni în jurul vârstei de 4-5 ani. În ce constă acesta? Se „scurtcircuitează” trecerea de la somnul lent profund la cel paradoxal. De aici,o serie de reacţii fizice-ţipete,transpiraţie,agitaţie etc-care pot avea diferite niveluri de intensitate. Uneori,copilul pare de-a dreptul terorizat. E inutil să încerci să-l linişteşti:nu aude nimic,pentru că doarme profund. A doua zi,a uitat totul. Nu se cunoaşte cauza acestor manifestări nocturne.

Mai multe