SOS. Copilului meu îi este frică de şcoală!

22 noiembrie 2012   Parenting

Abia a început anul şcolar şi au şi apărut problemele. Iulia A. din Braşov, o citioare asiduă a revistei care ne scrie des despre familia sa ne povesteşte că după o nici o lună de când mezinul ei a intrat în clasa întâi trece printr-o încercare pe care nu ştie cum să o depăşască: micuţul Eric nu mai vrea la şcoală. După o mulţime de discuţii şi conflicte, a aflat care este motivul: băiatului îi este frică de şcoală. De ce oare?

Se simte dezrădăcinat

Prima zi de şcoală este o încercare dificilă pentru toţi copiii. Să-ţi părăseşti casa,bunicii şi părinţii,fie şi pentru o jumătate de zi,şi să te duci aşa,în necunoscut,nu este cel mai dorit lucru. Mai ales că la şcoală dai de un grup de copii necunoscuţi în care nu mai poţi fi centrul atenţiei... Şi uite aşa,micul elev cade pradă lacrimilor şi refuză să mai plece dimineaţa din căminul părintesc. Din fericire,toate acestea nu durează,pentru că cei mai mulţi copii îşi fac imediat noi prieteni,mai interesanţi decât părinţii,şi asta îi ajută să se adapteze noilor condiţii.

Atenţie! Totuşi,pentru anumiţi copii,adaptarea nu se produce atât de firesc. Ei continuă să invoce tot felul de motive ca să se sustragă de la şcoală.

Are tot felul de constrângeri

Pentru un copil de 6-7 ani este dificil să înţeleagă la ce foloseşte mersul la şcoală. Mai ales că acolo dă de tot felul de interdicţii:să lase joaca,să fie atent,să stea în bancă mai multe ore,să nu se plăngă că s-a plictisit. Astfel,şcoala devine o sumă de constrângeri în care el nu vede niciun beneficiu. La toate aceste se pot adăuga note proaste,sentimentul de inferioritate faţă de cei mai buni decât el,colegi nu totdeauna foarte prietenoşi,ba chiar unii mai şi râd de el... Ce mai? Şcoala este un adevărat infern...

Ce să faci?

Dacă crezi că lucrurile se rezolvă de la sine,nu eşti pe drumul cel bun. Ai nevoie de câteva măsuri rapide de redresare a situaţiei.

·         În primul rând,nu ceda în faţa presiunilor lui de a nu se duce la şcoală. În acelaşi timp,trebuie să identifici cauzele care îl fac să aibă această atitudine şi să le lămureşti cu învăţătoarea.

·         Stai de vorbă cu învăţătoarea. De la ea afli şi alte lucruri care pot fi de ajutor. Iată despre ce ar putea fi vorba:rezultate mai slabe,teamă de reacţiile colegilor,dezamăgirea că nu este cel mai bun,aşa cum era acasă.

·         Vorbeşte cu colegii. Copiii îţi pot elucida problema foarte repede.

·         Discută cu copilul tău. Începe tu,cu un ton cald şi atitudine deschisă. Asta îl linişteşte şi îi dă încredere în tine,ceea ce conduce la rezolvarea problemei. Oricum,nu trebuie să neglijezi motivele care îi dau nesiguranţă copilului la şcoală,ci să încerci să le înlături cât mai repede.

·         Dacă este vorba de neîncrederea copilului în propriile forţe,ai de lucru mai mult. Refacerea stimei de sine este un proces care implică activităţi în care micuţul să obţină rezultate bune şi confruntarea cu copiii.

Mai multe