Soţul te înşală la bani? Ce e de făcut
Povestea bugetului într-o familie nu este întotdeauna una frumoasă. Deseori se abat peste noi atâtea cheltuieli neprevăzute încât şi celui mai bun contabil i-ar fi greu să rezolve problema. Şi firesc, în asemenea situaţii căutăm fiecare leuţ şi putem ajunge la suspiciuni grave, unele justificate, altele nu.
În majoritatea cuplurilor,hotărârea de a întemeia o familie se ia la „cald“,adică în vâltoarea sentimentelor,ceea ce face ca multe aspecte cu care noua familie se va confrunta cât de curând să fie pe de-a întregul ignorate. Unul din subiectele asupra căruia apar discuţii în multe familii este cel al banilor. Din cauze absolut obiective – faptul că adesea bugetul familial este insuficient – stările pot deveni tensionate,iar în cazuri cu totul nefericite scandalurile se ţin lanţ şi finalul poate fi imprevizibil.
Când apar conflictele
„Dragostea trece prin stomac“ spune o veche zicală românească şi asta tocmai pentru că timpul a dovedit că nu este deloc uşor să trăieşti în armonie în condiţii de austeritate,ca să folosim şi o vorbă la modă. Presiunile financiare vin din multe direcţii,iar,dacă familia se măreşte prin marea bucurie a venirii pe lume a unui copil,cheltuielile cresc exponenţial. De obicei,femeile sunt mai calculate în ceea ce priveşte bugetul.Asta se datorează unei întregi istorii a dezvoltării societăţii umane. Pe timpuri,bărbatul era cel care aducea banii în casă,iar femeia administratorul care ţinea în mână gospodăria. Astăzi,contribuţia celor doi este aceeaşi,amândoi participând la obţinerea resurselor financiare necesare vieţii cotidiene.
Bărbaţii au nevoie de o independenţă financiară
Unde apare de obicei problema? La nevoia de bani a partenerului care are un mod de viaţă mai liber. El îşi doreşte să mai bea din când în când o bere cu colegii şi nu-i place să ceară bani pentru asta,aşa că încearcă să aibă o mică rezervă proprie,pe care să o poată gestiona aşa cum îşi doreşte. Oricum,masculinitatea sa ar avea mult de suferit în faţa amicilor dacă,la invitaţia acestora,ar răspunde că n-are un şfanţ în buzunar! Îmi amintesc cu mare plăcere de momentele când tatăl meu scotea,din mica lui rezervă,bani cu care să-mi cumpere ceva ce-mi doream foarte tare sau să ne invite pe mine şi pe mama în parc la grădină să mâncăm împreună după o zi plină de plimbări,bărci şi leagăne. Şi mama nu era niciodată bănuitoare... Înţelegea această nevoie a lui de a fi Pater Familia şi o vedeam că se simte chiar bine.
Analizează din ce cauză ascunde banii
Chestiunea nu ar fi gravă dacă ar rămâne la nivel de „mică evaziune“,dar când este vorba despre „mare evaziune“,atitudinea femeilor se schimbă. Firesc,fiindcă se simt înşelate,consideră că un astfel de „ascunziş“ poate fi dovada existenţei unor alte posibile manevre ascunse. Se instaurează neîncrederea,primul pas spre stricarea armoniei de cuplu. Modalităţile în care „te prinzi că înşală la cântar“ sunt diferite de la caz la caz,tu simţi cel mai bine! Mai întâi de toate,trebuie să vezi însă dacă este o situaţie accidentală sau modul lui de a fi.
Bonus versus mărire de salariu
Cam la această opoziţie se rezumă situaţia,fiind o mare diferenţă dacă ai aflat că a luat o primă şi a „uitat“ să-ţi spună,dar aţi mers într-un concediu surpriză la munte sau dacă te întâlneşti întâmplător cu vreun coleg de-al lui care te felicită pentru promovarea lui,iar tu nici n-aveai habar de ea! Întrebarea este:cum procedezi când îl prinzi cu ocaua mică? Chestiunea depinde de relaţia voastră,de cât de sincer sunteţi obişnuiţi să comunicaţi. Ia în calcul ce motive îţi oferă el ca să-şi susţină punctul de vedere şi analizează dacă acestea sunt întemeiate ori reprezintă o încercare de-a masca o adevărată problemă în cuplu.
Implică-l mai mult în stabilirea bugetului lunar
Spune-i partenerului direct ce te doare şi explică-i că nu este vorba despre nevoia ta de a-l controla (atenţie! puţini bărbaţi suportă controlul fără să reacţioneze),ci despre datoria voastră de cuplu de a şti exact care vă sunt posibilităţile financiare. Reaminteşte-i apoi planurile pe care le-ai făcut în familie şi ÎMPREUNĂ puneţi pe hârtie bugetul pe termen scurt şi mediu.
Fă-i cunoscute nevoile voastre de cuplu
Când comunicarea nu este punctul vostru forte,străduieşte-te să deschizi încet drumul spre ea. Evită să-ţi acuzi partenerul direct,nu-l învinovăţi că-şi ascunde banii,ci încearcă să înţelegi de ce o face. Aşa este obişnuit din familie sau a învăţat de la prieteni? Simte nevoia să fie „bărbat“? În funcţie de răspuns,fă-ţi o tactică prin care să-l apropii mai mult de nevoile voastre de cuplu,cu prietenie şi calm.