Spunând „NU” copilului nu te face o mamă rea

14 martie 2016   Parenting

A spune ”NU” copilului nu te face o mamă rea, ci doar stabileşti sau impui nişte limite. Este o modalitate de a-l învăţa să valorifice anumite lucruri, să devină responsabil pe viitor.

Cum să fii o mamă bună:

În fiecare zi încerci să faci ce este mai bun pentru copilul tău oferindu-i hrană,răspunzând nevoilor sale,jucându-te cu el,învăţându-l să meargă şi să citească,încurajându-l să-şi urmeze visurile şi să fii mereu lângă el când are un coşmar sau atunci când se teme.De aceea nu poţi spune că nu eşti o mamă rea. Atunci când ne creştem copilul,este nerealist să încercăm să fim o mamă sau un tată perfect. De fapt,scopul este mult mai simplu. Trebuie să fim prezenţi la fiecare etapă din viaţa copilului pentru a-i oferi sprijin,să-l încurajăm să fie independent,şi desigur,să-l ajutăm să-şi găsească fericirea.Un alt lucru important este că,nu-i putem oferi tot ceea ce-şi doreşte,ci mai degrabă,ceea ce are nevoie în momentul respectiv. Acest lucru înseamnă că o să începi să-i spui „NU” de mai multe ori,stabilind nişte limite,şi de a face lucruri care copilului nu o să-i placă. Cu toate acestea,dacă spui „NU”,nu devii o mamă rea.

Nu-i acorda atenţie în timpul unui acces de furie

Poate că copilul este la vârsta la care începe să ceară lucruri. Ei doresc să se joace cu telefonul mobil,să mănânce mai multe dulciuri,să primească aceeaşi jucărie pe care o are prietenul lui,şi tu îl refuzi. Atunci copilul reacţionează într-un acces de furie,uneori chiar lovind şi ţipând.

Nu eşti o mamă rea dacă alegi să îi ignori cererile. Acesta este cel mai bun curs de acţiune pe care îl poţi lua pentru că dacă recunoşti acest tip de comportament pe care-l consolidează,îi permiţi să creadă că deservesc unui scop.

Istericele copilului trebuie întotdeauna ignorate,deoarece nu au niciun folos. Acesta este modul în care copilul învaţă să te şantajeze,şi acest lucru nu trebuie să-l permiţi.

Lasă-l să facă singur lucrurile uşoare

În cazul în care copilul nu învaţă să-şi rezolve sarcinile simple,va ajunge la maturitate,fără independenţă şi responsabilitate. Acesta este un lucru pe care trebuie să-l învăţăm de mic.

Refuzul de a-l ajuta să-şi lege şireturile la pantofi sau de a-l ajuta la rezolvarea temelor,nu te face o mamă rea. Ci doar îl încurajezi să fie mai responsabil. S-ar putea să se supere la început,dar o să-i treacă şi o să se obişnuiască. Concluzia este că de mâine o să încerce să facă singur lucrurile,pe cont propriu,fără ajutorul tău.

Nu eşti o mamă rea,dacă tu spui cuvântul "nu"

Psihologii ne spun că vârsta critică când copiii încep să-şi dorească să ia propriile decizii şi să-şi provoace părinţii,este aproximativ pe la opt ani. Acest lucru este atunci când încep să înţeleagă conceptele de bază ale dreptăţii,moralităţii şi a respectului.

Este important să faci toate eforturile pentru a-l ghida în mod corespunzător. Ei au nevoie de dragoste,sprijin şi îndrumare zi de zi.

Dacă spui „NU” mai des decât i-ar place copilului,nu înseamnă că eşti o mamă rea. Doar impui nişte limite,învăţându-i că şi ei pot face acele lucruri,dar îi înveţi şi ce aşteptări o să aibă alţii de la ei. 

Credit foto:www.steptohealth.com

Mai multe