Spune-mi ce vârstă are mama ta, ca să-ţi spun cât vei trăi! Un nou studiu despre longevitate scoate la iveală detalii surprinzătoare

16 august 2018   Parenting

Aşa mamă, aşa fiică - cel puţin când vine vorba despre longevitate. Un studiu recent arată că există o legătură directă între vârsta mamei şi cea a fiicei. Astfel, femeile care au mame nanogenare au şanse mai mari de a atinge şi ele vârsta de 90 de ani, dar şi de a avea o bătrâneţe liniştită, fără probleme mari de sănătate.

Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că femeile au şanse mai mari să depăşească vârsta de 90 de ani dacă şi mamele lor au trăit atât. Totodată, riscul de a se confrunta cu probleme grave de sănătate, precum bolile de inimă, diabet sau de a face cancer, sunt mai mici.

În mod surprinzător, nu există o legătură între vârsta tatălui şi longevitatea copiilor. În schimb, dacă ambii părinţi au trăit 90 de ani, şansele ca şi copiii să ajungă la această vârstă cresc cu 38%.

Oamenii de ştiinţă susţin că genetica joacă un rol cheie, dar şi stilul de viaţă. Ei cred că o posibilă explicaţie ar putea fi şi aceea că obiceiurile sănătoase sunt trecute de la o generaţie la alta. Toate femeile incluse în studiu au fost căsătorite, educate, au avut un statut financiar ridicat şi o alimentaţie sănătoasă.

"Aceste femei au fost mereu independente şi şi-au permis să facă ceea ce le place. Au avut o alimentaţie sănătoasă şi s-au înconjurat de activităţi care să le facă fericite. Anumite alegeri în stilul de viaţă pot determina durata vieţii de la o generaţie la alta", concluzionează specialiştii.

Sursă: dailymail.co.uk

Mai multe