Stop şantajului afectiv la serviciu!

24 martie 2011   Parenting

Lacrimi, confidenţe, insistenţe prieteneşti... Ca să te convingă să le faci treaba, unii colegi se folosesc de toate mijloacele. Ce-ar fi să nu mai cazi în plasa lor?Situaţia 1: Colega ta pretinde că treaba ei este grea şi că tu o faci mai bine

Desigur,te simţi flatată. Când îţi spune:„Dacă nu mă ajuţi,voi fi dată afară”,cum ai putea să n-o ajuţi? Dacă se întâmplă des,este cazul să pui piciorul în prag. Nu de alta,dar aşa nu vei mai avea timp să-ţi faci treaba ta şi rişti să-ţi pierzi serviciul.

În plus,este greu de crezut că cea care îţi cere ajutorul va fi dată afară doar pentru o sarcină neîndeplinită. Şi chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru,poate că persoana respectivă chiar nu face faţă cerinţelor locului de muncă şi trebuie să caute altceva. Situaţia 2:Discuţiile profesionale se transformă în discuţii personale

Colega de serviciu îţi pune tot felul de întrebări despre familia ta sau îţi povesteşte problemele ei de acasă? În acest caz,este posibil să te trezeşti că vei face totul singură.

Este normal să ai discuţii personale cu colegii,dar asta nu trebuie să-ţi afecteze sarcinile de muncă. Aminteşte-i că puteţi discuta aceste lucruri în pauza de cafea sau după programul de la serviciu. Activităţile de serviciu au prioritate.

Dacă se întâmplă să ai ca subordonat sau coleg de muncă o prietenă sau o cunoştinţă,această persoană poate încerca să se folosească de sentimentele tale pentru a nu-şi face treaba. Poţi primi replici de genul:„Dacă aş conta pentru tine,ai face mai multe pentru mine.”

În acest caz,ai de-a face cu cineva care confundă relaţiile personale cu cele de serviciu. Prin urmare,înarmează-te cu diplomaţie şi explică-i faptul că la serviciu sunteţi doar colegi. Dacă nu-ţi înţelege punctul de vedere,s-ar putea să nu-ţi fie o prietenă chiar aşa de bună cum credeai.

Mai multe