Stop violenţei faţă de copii!
Cazul familiei Bodnariu, din Norvegia, întoarce cuţitul într-o rană deschisă de mult şi ignorată la noi, unde 63% dintre părinţi au un stil de educaţie bazat pe pedeapsă. Recent, din dorinţa de a scădea acest procent, părinţii care nu-şi agresează pruncii au iniţiat pe Facebook o campanie de conştientizare a efectelor pe termen lung ale violenţei asupra copiilor.
Dezbatarea iscată la noi de separarea copiilor de părinţii lor în familia Bodnariu şi în alte şase familii de cetăţeni români din Norvegia a dus la lansarea unor campanii noi de combatere a violenţei împotriva copiilor.
Una dintre ele le aparţine chiar părinţilor care au ales să-şi crească prichindeii cu iubire,respect şi răbdare. Ideea i-a aparţinut unei mămici,fosta jurnalistă Oana Dobre-Dimofte,care pe 12 ianuarie a propus tuturor părinţilor care nu-şi disciplinează copiii cu palma şi care nu cred că-i răsfaţă dacă nu ţipă la ei sau nu-i lovesc să distribuie o fotografie însoţită de hashtagul #37lasută:
„Pentru că,în România,63% dintre părinţi îşi bat copiii,noi,ceilalţi,prin această campanie,dorim să tragem un semnal de alarmă referitor la faptul că orice comportament de violenţă împotriva unui copil,nu doar îl răneşte,fizic sau emoţional,dar îi oferă un model de acţiune pe care copilul de astăzi,viitor adolescent,tânăr,adult,îl va duce mai departe,în relaţie cu cei din jur. Cu alte cuvinte,mulţi dintre copiii care iau bătaie când sunt mici,devin violenţi când sunt adulţi”.
Cum mămica însăşi afirma,ideea acestei campanii de conştientizare a apărut dintr-un motiv egoist:„Sunt direct interesată ca,atunci când fiică-mea va creşte,să aibă printre colegii de generaţie mai puţini copii bătuţi. Îi doresc fiică-mii o viaţă cât mai senină şi,atunci când va decide cu cine îşi va petrece viaţa,să aibă o şansă mai bună de a găsi un om netraumatizat”.
„E o luptă grea cu copilul din tine”
Oanei Dobre i s-au alăturat sute de părinţi,persoane publice (Lucian Mîndruţă,actorii Dorina Chiriac şi Mihai Bobonete),dar şi Organizaţia Salvaţi Copiii România şi UNICEF România. Dintre mesajele lăsate de părinţi am ales două ale unor mămici care iau parte la campanie:
„Ne creştem copiii cu încredere,răbdare,respect şi multă iubire. Copiii,la fel ca noi,oricât de mici ar fi,au propriile păreri,alegeri şi preferinţe. Respectaţi-le! Amintiţi-vă că ei sunt reflexiile voastre! Ei imită tot ce faceţi.” (Cristina Apostol Popovici,bloggeriţă)
„Eu mi-am propus să rup lanţul în familia mea şi să-mi educ copilul fără violenţă fizică,fără violenţă verbală,fără critici şi jigniri în public,fără comparaţii făcute în public. Se poate şi fără! E o luptă grea cu copilul din tine,dar trebuie să vrei să poţi fi altfel.” (Iulia Florentina)
Se ştie că meseria de părinte este singura pentru care nu există şcoală,iar la noi s-a împământenit ideea să-ţi baţi copilul de când stă de-a latul patului,nu de-a lungul,ca să te asculte,că altfel ţi se urcă-n cap. Iată de ce o parte dintre părinţii de azi şi-au dat seama că au fost victimele unei educaţii prost gândite şi se luptă cu propriile porniri,fac eforturi să înţeleagă cum să-şi crească altfel copiii.
Discuţiile despre situaţia părinţilor din Norvegia a făcut pe mulţi să-şi evalueze comportamentul faţă de propriii copii şi a atras atenţia asupra situaţiei îngrijorătoare de la noi,demonstrată şi de studiul sociologic „Abuzul asupra copilului” realizat la nivel naţional de Asociaţia Salvaţi Copiii România.
Potrivit cercetării,63% dintre copii au afirmat că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor,în timp ce numai 38% dintre părinţi au recunoscut abuzul fizic asupra copiilor. Mai mult,corecţiile ca „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor şi nici de o parte dintre copii drept comportamente abuzive.
Violenţa,o realitate cotidiană pentru 63% dintre copiii români
Cifrele arată că,în ciuda interzicerii prin lege din 2004 a oricărei forme de violenţă asupra copiilor în familie (Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor),pentru 63% dintre familiile din România violenţa este „soluţia” adoptată de părinţi pentru problemele de comportament şi greşelile copiilor. Mai mult,20% dintre ei chiar apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie,fiind convinşi că aşa-i învăţă să fie disciplinaţi.
Ceea ce învaţă de fapt copiii din pedepse de orice fel ar fi ele este diferit,după cum atrage atenţia studiul:
-îi fac să-şi piardă încrederea în părinţi,ceea ce distruge ataşamentul faţă de aceştia,pentru că se simt răniţi fizic şi emoţional.
-le afectează dezvoltarea emoţională,îi duc la pierderea stimei de sine din cauză că nu se simt valorizaţi,îi predispun la anxietate şi depresie. Copiii agresaţi riscă să devină introvertiţi,instabili emoţional,retraşi social.
-le cresc riscul de a fi ei înşişi agresivi fizic şi verbal cu fraţii,colegii şi,mai târziu,cu partenerul de cuplu,apoi cu propriii copii.
Ca urmare a acestor concluzii,la finele anului 2015,Asociaţia Salvaţi Copiii România a lansat Campania „Prevenirea şi combaterea violenţei domestice asupra copilului prin formarea specialiştilor din trei domenii cheie:protecţia copilului,educaţie şi sănătate”.
Coincidenţă sau nu,proiectul este finanţat printr-un grant acordat de Norvegia în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.
Scopurile sunt prevenirea şi combaterea violenţei domestice asupra copilului prin formarea profesională a 300 de specialişti care activează în domeniul educaţiei,protecţiei şi sănătăţii copiilor,precum şi prin crearea unui program pentru evaluarea şi intervenţia în cazurile de violenţă domestică.
Consiliere gratuită pentru părinţi şi copii
Prin aceeaşi campanie,Salvaţi Copiii România îşi propune organizarea a 8 conferinţe de educaţie parentală pentru 3.000 de părinţi,prin care să fie promovate metode de educare pozitivă.
Cu ocazia lansării campaniei s-a făcut o invitaţie tuturor părinţilor care vor să beneficieze de consiliere din partea unor psihoterapeuţi să se adrese specialiştilor din cele 6 centre de consiliere al Organizaţiei Salvaţi Copiii din Bucureşti (sectoarele 1 şi 3),Iaşi,Suceava,Târgu Mureş,Timişoara.
Şedinţele sunt gratuite şi confidenţiale. Mai multe informaţii despre consilierea gratuită poţi găsi pe site-ul www.parintibuni.ro. Tot de aici afli şi informaţii,soluţii şi sprijin din partea specialiştilor pentru cele mai frecvente situaţii dificile care pot apărea în relaţia cu copiii.