Sunt bârfită! Ce să fac?

1 august 2011   Parenting

Hai să fim cinstite şi să recunoaştem că nu este zi fără să bârfim. La birou, cu prietenele, în familie- a-i vorbi de rău pe ceilalţi sau pur şi simplu a-i asculta pe alţii făcând asta a devenit un obicei. Însă ce te faci când, mai mult ca de obicei, eşti subiectul discuţiilor? O fi bine să ripostezi sau să te comporţi ca o doamnă ignorând cele auzite?

Verifică informaţiile primite

La fel ca în orice altă situaţie de acest gen,în primă fază ai grijă să verifici sursa de la care ştii informaţiile. Se mai practică ca unii oameni să ducă vorba mai departe,deseori deformând realitatea. Aşa că ai grijă să mai cauţi cel puţin o persoană care să-ţi confirme cele auzite şi să-ţi garanteze veridicitatea faptelor care ţi-au fost atribuite. Dacă ceea ce ţi s-a spus este adevărat,este cazul să-ţi pui semne de întrebare.  

Bârfa are şi ea mai multe feţe. Poate fi legată de amănunte insignifiante,de genul că ceilalţi au o problemă cu felul în care te îmbraci sau te comporţi,lucruri de care poate şi tu eşti conştientă în cele mai adânci unghere ale sufletului,şi poate avea urmări grave,fie pentru că este neîntemeiată,fie pentru că poate schimba destinul altor oameni. Sau pur şi simplu poate să producă suferinţă gratuită. Analizează ce se vorbeşte despre tine şi nu acţiona decât dacă ceea ce ai auzit merită efortul şi o intervenţie directă din partea ta.

Cine a pornit bârfa?

După ce te-ai hotărât că trebuie să te impui în faţa celor ce te bârfesc şi să tai răul de la rădăcină,următorul pas este să te adresezi grupului care are o problemă cu tine. Însă nu te du nepregătită,ci cu temele făcute dinainte. Cu siguranţă,bârfa are ca o sursă o persoană pitită pe tine,care le motivează şi pe celelalte să comenteze la adresa ta. Află despre cine este vorba şi gândeşte-te ce o deranjează de fapt.

Stabileşte o întâlnire cu persoana respectivă

Acum că ai toate cărţile în mână,cere-i persoanei care a dat startul bârfei să se vadă cu tine pentru o discuţie privată. Explică-i că te deranjează ceea ce spune şi că n-ar trebui să-şi dea cu părerea legat de lucruri care n-o privesc. Este important să-ţi păstrezi un ton calm,autoritar şi să nu foloseşti vorbe grele. Dacă atitudinea celuilalt este pozitivă,ajungeţi la un numitor comun şi spune-i că nu ai vrea să se repete situaţia. În caz contrar,nu te enerva şi evită să foloseşti injurii chiar dacă eşti provocată.

Şi dacă n-a mers bine...

... nu este cazul să disperi. Cu siguranţă nu-ţi era un prieten dacă nu ţi-a spus pe faţă ce-l doare şi vei rupe orice legătură cu grupul care n-a luat poziţie în faţa lui. Oricum nu poţi să fii plăcută pentru toată lumea şi nici n-are rost să încerci să faci asta. Cu toate acestea,este bine să vezi şi dacă n-ai declanşat chiar tu o atitudine neplăcută din partea acestora. În cazul în care te simţi într-un fel sau altul vinovată,încearcă să le justifici comportamentul şi să-ţi corectezi comportamentul. Nimic nu scuză bârfa răutăcioasă la adresa ta,dar cel puţin îţi poate explica modul în care se desfăşoară lucrurile şi cum ar trebui să procedezi pe viitor.

Mai multe