Televizorul, benefic sau nu în educaţia copiilor?

28 aprilie 2015   Parenting

Trăim în era tehnologiei. Tabletele şi telefoanele inteligente fac parte din viaţa noastră, iar ecranele televizoarelor cresc invers proporţional cu dimensiunile camerei. Şi, totuşi, avem pretenţia ca cei mici să înţeleagă că televiziorul este un lucru rău. Oamenii de ştiinţă ne contrazic şi vin şi cu argumente!

Uitatul copiilor în faţa televizorului e o greşeală frecventă făcută de părinţi,spun cercetătorii şi specialiştii psihologi şi psihoterapeuţi. Dacă nu supraveghezi emisiunile ori desenele animate pe care le vede copilul tău,poţi avea probleme cu el în viitor.

În general,ştirile pline de evenimente tragice,emisiunile inspirate din viaţă,care prezintă cazuri de tip „Aşa Nu!“ şi desene animate agresive ar trebuie să fie evitate de către copil. Ţine de părinţi acest lucru şi nu de copil. Altfel,cel mic poate avea şi ceva bun de învăţat dacă îşi petrece o oră în faţatelevizorului.

Mai ales când ai neapărată nevoie de puţin timp pentru plata facturilor,pentru telefoane importante ori pentru curăţenie,spălat sau gătitul mâncării.

Dacă alegi cu grijă emisiunile pe care cel mic să le urmărească,spun,mai nou,cercetătorii,poţi obţine beneficii de pe urma televizorului.

Documentarele despre animale,planete,fizică,inventatori renumiţi,natură sau despre cum se fac anumite lucruri pot fi de un real ajutor în educaţia copiilor.

Atenţie!Nu te baza că dacă l-ai lăsat în faţa televizorului,cel mic se va bucura de o emisiune educativă despre cum se nasc şi trăiesc oposumii,spre exemplu. Poate,la fel de bine,să urmărească un documentar despre cum atacă rechinii.

Studiile recente au arătat că micuţii cu vârsta până în 2 ani,care se uită la desene „paşnice“,fără roboţi sau personaje răzbunătoare,să zicem,au învăţat să numere până la cinci sau să descifreze hărţi ale comorilor,prezente în animaţii.

De ce vor să vadă încontinuu un episod animat

Ştiai că atunci când un copil nu se mai satură să se uite la un episod de desene animate el învaţă? Este o metodă foarte eficientă de învăţare pentru cei mici aceea de a fi expuşi în mod repetat la un lucru,la o acţiune.

O emisiune,un fragment dintr-un episod de desene,un schimb de replici între personajele favorite,urmărite câteva zile la rând pot îmbunătăţi modul de a învăţa al copilului,dar şi memoria şi transferul de informaţii din lumea 2D,a televizorului,în lumea 3D,ce reală.

În plus,cu cât este mai cunoscut în rândul piticilor un personaj din emisiunile lor preferate,cu atât au mai multe şanse să înveţe lucruri noi şi educative. În altă ordine de idei,e un lucru benefic,chiar dacă poate fi plictisitor,să urmăreşti anumite desene sau programe alături de copilul tău. În acest fel vei supraveghea activitatea sa din faţa televizorului şi vei fi familiarizat cu personajele din desene despre care va dori să-ţi povestească.

Caută emisiuni care interacţionează cu cel mic

Sunt o mulţime de emisiuni,chiar şi dedesene animate,care se bazează pe interacţiunea cu privitorul mic. Personajul de la televizor încearcă să pună întrebări simple celui mic,oferindu-I şi timp de gândire. Spre exemplu,îndrăgitul şoricel Mickey Mouse,cu faţa îndreptată spre copil,îl întreabă dacă vrea să numere împreună până la cinci. După puţin timp Mickey va începe să numere,iar copilul îl va imita şi va dori să repete fragmentul de emisiune până când va învăţa să numere.

Acest lucru îi va oferi satisfacţie nemăsurată,mai ales că astfel de programe obişnuiesc să încurajeze iniţiativa şi progresele copiilor,utilizând expresii de genul „bravo!“,„bună treabă“ sau „foarte bine!“.

Ce-ţi rămâne acum de făcut? Să cauţi desene animate educative transmise la televizor-există!-,documentarele potrivite vârstei şi programele care se bazează pe interacţiunea dintre personaje şi privitori.

Mai multe