Topul celor mai populare nume româneşti şi semnificaţia lor
Numele pe care copilul îl primeşte la botez are o semnificaţie aparte şi va fi purtat cu mândrie toată viaţa. Hai să vedem care sunt prenumele cele mai iubite de români!
După 1989, nou-născuţii au primit tot felul de nume noi,care mai de care mai ciudate. Unele erau inspirate de personajele preferate din telenovele,altele,de cântăreţi sau actori faimoşi,ba chiar de fotbalişti. Statisticile din ultimii ani ale Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei,din cadrul Ministerului Afacerilor Interne,arată care sunt numele cele mai utilizate în România. Deloc suprinzător,numele cu care românii îşi botează fiii şi fiicele sunt cele de sfinţi,arhangheli sau apostoli ai Bisericii ortodoxe. Părinţii îşi doresc ca micuţii să aibă o entitate cu rol protector-şi mai vor ca cel botezat să îşi serbeze,de-a lungul vieţii,şi o zi onomastică,în afara zilei de naştere. De cele mai multe ori,copiii primesc două sau chiar trei prenume,dintre care cel puţin unul este cel al unui personaj din Biblie.
Top 5 nume feminine
Maria
Acest nume de fată este la loc fruntaş,fiind cel mai îndrăgit de locuitorii României. Este cel purtat de Maica Domnului şi e de sorginte ebraică,Miriam,sau aramaică,Maryam. Se traduce prin „cea iubită“. Cele care poartă acest nume sunt purtătoare de dragoste,ocrotire şi smerenie.
Personalităţi: Regina Maria a României, cântăreaţa Maria Tănase.
Elena
Vine din limba greacă,Eleni,şi înseamnă „raza soarelui“ sau „torţă“. Mama lui Constantin cel Mare,creştinătorul Romei,se numea astfel,la fel şi eroina legendelor greceşti,Elena din Troia. Numele îi oferă purtătoarei intuiţie,sensibilitate şi o natură idealistă.
Personalităţi: scriitoarea Elena Văcărescu,Elena Cuza (soţia lui Cuza Vodă).
Ioana
Vine de la evreiescul „Yohanân“,care înseamnă „Dumnezeu este milos“ sau „binecuvântarea Domnului“. Cele botezate astfel sunt firi vesele,vorbăreţe,romantice şi prietene de nădejde.
cântăreaţa Ioana Radu,actriţa Oana Pellea
Sofia
De câţiva ani,a apărut moda ca fetiţele să fie botezate astfel, probabil datorită personajului de desene animate, Prinţesa Sofia. Numele e de origine greacă şi semnifică „înţelepciune“. Apare menţionat în primele însemnări ale cancelariei lui Ştefan cel Mare. În aceste texte era trecut atât la masculin, Sofian, Sofianu, cât şi la feminin, Sofiana, Sofiţa. Fetele cu acest nume sunt extrem de sensibile şi emotive. Par reci, însă de fapt se protejează de suferinţă.
Principesa Sofia a României.
Ana
Şi acest nume este cu totul special fiind asociat cu Sfânta Ana,mama Preacinstitei Fecioare. Prenumele vine din limba ebraică de la „Hannah”,„graţie“. Mai semnifică şi „Domnul S-a îndurat“. Persoanele numite astfel sunt blânde, graţioase şi dotate cu un simţ matern foarte dezvoltat.
Regina Ana a României, cercetătoarea Ana Aslan.
Top 5 nume masculine
Andrei
Are origine greacă,„Andreias“ sau „Andreios“ însemând „bărbăţie“. Numele este asociat cu cel al Apostolului Andrei,primul dintre cei 12 ucenici ai lui Hristos,patronul spiritual al românilor. Cei care au fost botezaţi astfel sunt curajoşi,intuitivi şi nu îşi abandonează ţelurile.
Personalităţi: Mitropolitul Andrei Şaguna, Andrei Mureşanu (autorul versurilor „Deşteaptă-te,române!“).
David
Este un nume menţionat în Biblie şi are origine ebraică. Cercetătorii spun că datează de peste 3.000 de ani şi se traduce prin „iubit“,„îndrăgit“. David,regele iudeilor,este amintit în Evangheliile lui Matei şi Luca drept strămoş al lui Iisus. Cei cu numele David sunt persoane timide şi caută admiraţia celor din jur. Sunt inimoşi,calmi,dar şi foarte sensibili.
baritonul David Ohanesian.
Alexandru
Este un nume de sorginte greacă şi vine de la „Alexandros“,protectorul bărbaţilor. Este menţionat în epopeea lui Homer,„Iliada“. Numele este strâns legat de renumitul strateg militar,Alexandru cel Mare,zis Alexandru Macedon. Cei botezaţi astfel sunt lideri înnăscuţi, seducători, oneşti,corecţi, cu multă voinţă.
voievodul Alexandru Ioan Cuza, scriitorul Alexandru Macedonski.
Gabriel
Foarte mulţi români poartă acest nume în cinstea arhanghelului Gavriil. Numele vine din ebraicăşi înseamnă „Dumnezeu este puterea mea“,apostolul biblic fiind un mesager al divinităţii. Cei numiţi astfel sunt sensibili,prietenoşi şi le place să ajute,fiind plini de compasiune. Fini psihologi,au mereu zâmbetul pe buze. Au nevoie să se simtă acceptaţi de cei din jur.
filozoful Gabriel Liiceanu.
Mihai
Şi acesta este un nume biblic,fiind asociat cu cel al arhanghelului Mihail. Provine din ebraică şi înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?“. În Biblie, este căpetenia cetelor de îngeri şi apărătorul soldaţiilor. Cei care poartă în certificatul de naştere acest nume ar fi persoane care îşi caută calea,alegând adesea extremele. Curioşi,intuitivi,le place să descopere oameni şi locuri noi.
Mihai Eminescu, Regele Mihai.