Totul despre cumpărăturile pe internet
Nu ai timp să colinzi magazinele şi te laşi sedusă de site-urile de cumpărături? Iată un mic ghid al cumpărăturilor virtuale, care te ajută să nu fii păcălită.
Îţi rămâne tot mai puţin timp pentru cumpărături… La o cafea cu prietenele n-ai mai ieşit de un car de ani. Dar nu te îngrijora! Soluţii există! Apelează la mijloace moderne.
Internetul îţi pune la dispoziţie o mulţime de oferte tentante. Comanda o faci rapid,iar produsele vin prin curierat.
Înainte de a porni însă la un tur virtual de cumpărături,trebuie să ştii cum eviţi păcălelile.
Avantaje? Sunt destule!
Există multe avantaje pentru care merită să faci cumpărături on-line. Întâi de toate,ia în calcul faptul că este mai ieftin să plăteşti on-line,decât să scoţi banii de la bancomat.
În plus,produsele care se vând on-line au,de obicei, un preţ mai mic,deoarece comercianţii nu au cheltuieli legate de depozitare,chirie,salarii etc.
Dacă nu eşti mulţumită de comandă,nu ai decât să pui în aplicare drepturile pe care ţi le dau chiar comercianţii. Marfa poate fi returnată în 10 zile.
Ai nevoie de un card…
Înainte de a porni la cumpărături virtuale,ai nevoie de un card pe care să-l alimentezi cu o sumă de bani (pentru a nu-ţi lăsa contul pe minus,adaugă câţiva lei peste preţul iniţial al produsului comandat).
Unele bănci emit carduri speciale pentru cumpărăturile pe internet (mai securizate decât cele pe care le foloseşti la alte plăţi on-line).
Dacă nu vrei să plăteşti imediat cu cardul,ai la dispoziţie plata ramburs (la livrare),dacă site-ul o prevede.
… şi de un cont de acces
Orice ai comanda (de la perechea de pantofi preferaţi,la produse electrocasnice),trebuie să te înregistrezi. Aşa că site-ul de unde comanzi îţi va cere să-ţi înscrii datele personale (de obicei,e-mailul,numele şi adresa de livrare a produselor).
La final,vei primi o confirmare cu un nume (în limbaj informatic,se numeşte ID) şi o parolă de acces. Cu ajutorul acestor două instrumente,vei putea vedea istoricul comenzilor şi stadiul de procesare. Ţi se mai pare greu?
Ştiai că...
...un român cheltuieşte în medie 69 de euro anual,cumpărând on-line?
Ce spun cumpărătorii
„Să faci cumpărături on-line înseamnă să economiseşti timp şi bani. De obicei,iau produse pentru machiaj de care sunt mulţumită. O singură dată am luat cosmetice care nu au corespuns aşteptărilor mele. În poza de pe pagina site-ului cu pricina era ceva,iar culorile în realitate au fost cu totul altele.
De aceea,cred că-i important să cumpărăm ce ştim că am mai folosit şi a fost bun. Şi încă un lucru! Înainte de toate,e bine să te asiguri că apelezi la site-uri care colaborează cu firme de curierat prompte şi care reuşesc să se sincronizeze cu comanda iniţială (apelează la site-uri cunoscute,de unde ştii că au mai comandat şi alţii şi au fost mulţumiţi).”Gabriela Cheresteş,make-up artist,25 de ani“Obişnuiesc să comand produse (în general electronice şi electrocasnice) atât de pe site-uri străine,cât şi de pe site-uri româneşti. Avantajul este că anumiţi comercianţi percep taxe foarte mici de livrare (şi aici mă refer şi la site-urile din afara ţării). Sunt de acord cu acest tip de cumpărături,deoarece ai ocazia să-ţi iei produse foarte bune,la preţuri mult mai mici decât cele din magazine.”Alexandru Ioan,salariat,29 de ani“Cumpăr de pe Internet când găsesc oferte. De regulă,unele magazine online concurează cu hipermarketurile şi vând produse la preţuri mici. E adevărat că trebuie să ai şi un pic de timp ca să cauţi ofertele respective,dar la urma urmei,merită să mai rămâi cu bani. Pe parcurs,începi să-ţi dai seama care sunt site-urile care practică reduceri şi apoi nu-ţi rămâne decât să le verifici din când în când.”Carmen Gurău,salariată,43 de ani