Transpiraţia la bebeluşi: cauze şi soluţii. De ce transpiră bebeluşii în primele luni de viaţă

22 noiembrie 2018   Parenting

Dacă eşti mamă pentru prima dată în viaţa ta, te poţi confrunta cu situaţii nemaiîntâlnite. Azi vom vorbi despre transpiraţia la bebeluşi, cauzele ei şi soluţii de remediere. Bebeluşii nu îşi pot regla bine temperatura corpului. Au doar 30% din glandele sudoripare active. În general, bebeluşii transpira la cap, gât, palme şi picioruşe.

Transpiraţia la bebeluşi: cauze şi soluţii

Transpiraţia reprezintă modalitatea prin care organismul îşi reglează temperatura corpului. E normal ca cei mici să transpire în timpul somnului, mai ales vara. Dacă temperatura este mai mare de 21-22 de grade, cei mici vor transpira. Bebeluşii mai pot transpira şi dacă sunt îmbrăcaţi prea gros. Nu este indicat să fie îmbrobodiţi prea mult sau camera să fie prea caldă.

Unii bebeluşi transpiră când sunt alăptaţi sau beau din biberon. Vara, toţi transpiră de la joacă. Transpiraţia la bebeluşi poate fi şi un semn de febră, mai ales dacă este abundentă. Este indicat să îi luaţi temperatura din oră în oră şi să administraţi tratamente pentru stări febrile. Dacă febra persistă, mergeţi la medic.

E important ca bebeluşii să fie hidrataţi tot timpul pentru a recupera apa transpirată. E normal ca un copil să transpire constant până la vârsta de 4 ani. Transpiraţia la cap, mai ales în timpul somnului, e normala la copii.

Transpiraţia palmelor şi tălpilor apare în situaţii stresante sau dacă cei mici stau încălţaţi prea mult. Transpiraţia sub braţului poate fi întâlnită în situaţii anxioase sau poate fi cauzate de un mediu supra încălzit.

De ce transpiră bebeluşii

Sistemul lor nervos, cel responsabil de reglarea temperaturii corporale, este imatur. Asta înseamnă că bebeluşii nu îşi pot regla temperatura corpului cum fac adulţii. Apoi transpiră în mod natural mai mult sau mai puţin decat alţii, în funcţie de organismul lor.

Un nou-născut poate transpira abundent când are somnul foarte profund. Fiind mici, dorm mai mult decât copiii sau adulţii şi de aceea transpiră des şi abundent.

Cum previi transpiraţia la bebeluşi

1. Evită supra încălzirea

Pediatrii recomandă ca temperatura în care dorm bebeluşii să fie de 18 grade Celsius. Supraîncălzirea poate fi legată de Sindromul morţii subite a sugarului.

2. Evită să-ţi îmbraci prea gros bebeluşul

Noaptea trebuie să fie îmbrăcaţi subţire şi să nu fie înveliţi cu pilote care îi pot supraîncălzi. O soluţie ideală este sacul de dormit.

Transpiraţia la bebeluşi, motiv de îngrijorare

Transpiraţia abundentă poate indica probleme ale inimii, hiperhidroză, o anomalie a sistemului nervos, probleme de respiraţie, o anomalie genetică sau hiper activitate a glandei tiroide.

Dacă un copil transpiră excesiv când face activităţi obişnuite (ca mâncatul), mergi la pediatru. Poate fi un semn de probleme la inimă congenitale, mai ales dacă pare că i se învineţeşte pielea în timpul plânsului sau al mesei şi dacă nu câştigă în greutate. Bebeluşii cu probleme la inimă transpiră constant. Acest organ lucrează din greu pentru a pompa sângele.

Hiperhidroza e diagnosticul care arată că bebeluşul transpiră mai mult decât are nevoie organismul pentru a-şi regla temperatura. Persoanele care au mai mereu mâinile şi picioarele transpirate suferă de această afecţiune.

Sursa: itsybitsy.ro / totuldespremame.ro

Mai multe