Trucuri testate de mămici ca să-l împrieteneşti cu oliţa

22 mai 2016   Parenting

Una dintre cele mai mari griji ale unei mame este acomodarea copiilor cu oliţa. Însă întregul proces nu ţine doar de voinţa părinţilor, ci, mai ales, de pregătirea şi dezvoltarea micuţilor.

Cum îţi dai seama că este pregătit

·        Este dezvoltat din punct de vedere fiziologic. Asta presupune să fie capabil să controleze urinarea pe o perioadă scurtă de timp. Muşchii responsabili cu eliminarea urinei se dezvoltă undeva în jurul vârstei de 18-24 de luni.  Sunt şi copii care nu dau niciun semn până când împlinesc 36 de luni.

·        Şi-a însuşit unele abilităţi motorii.Copilul trebuie să poată să urce,să meargă,să îşi dea jos pantalonii şi alte astfel de abilităţi motorii,înainte de a-l pune pe oliţă. De asemenea,eset nevoie să ştie să pronunţe cuvinte simple,pentru a atenţiona adulţii când are nevoie să meargă la o toaletă.

·        Este curios s-o încerce.Ca micuţul să dea semne că vrea să folosească oliţa,îl poţi familiariza cu ea din timp. Pentru început las-o în camera în care doarme sau se joacă şi ai grijă să îi explici cum se foloseşte.

·        Îşi face nevoile la intervale regulate.Dacă după somnul de la prânz scutecul copilului este uscat şi acelaşi lucru se întâmplă şi după somnul de noapte,înseamnă că cel mic poate fi încurajat să folosească oliţa.

Ca să-l dezveţi de scutece...

...alege oliţa potrivită.Asta presupune ca materialul din care e făcută să nu fie doar plastic,fiindcă materialul rece poate inhiba copilul să-şi facă nevoile. Există pe piaţă recipiente care au un colac moale din spumă,pentru confortul lui.

...învaţă-l diferenţa dintre uscat şi umed. Pentru a vrea să facă la oliţă,prichindelul trebuie să poată distinge între cele două senzaţii şi să prefere să fie uscat. Vă puteţi juca împreuna,dându-i la îndemână obiecte umede şi uscate. Joaca va continua până în momentul în care el va fi capabil să facă diferenţa.

...cumpără-i chiloţi de antrenament la oliţă. Chiar aşa se numesc astfel de piese pentru copii. Cu ajutorul lor,cel mic va face treptat trecerea de la scutece la chiloţei şi,în cazul în care mai există mici accidente,stratul impermeabil şi cel absorbant vor împiedica murdărirea hainelor sau a altor obiecte. În schimb,stratul de bumbac,care intră în contact cu pielea copilului,îl vor face pe acesta să conştientizeze umezeala.

Info Sfaturi

          Renunţă la procesul de familiarizare cu oliţa,dacă observi că cel mic nu este pregătit. Poţi relua procedeul după 2-3 săptămâni.

          Oferă-i înţelegere şi răbdare  copilului. Nu îl forţa să stea pe oliţă împotriva voinţei sale.

Sfatul specialistului: Andreea Dumitrache,psiholog clinician,Tel. 0769.371.069

„Nu vârsta contează,când vine vorba de folosirea oliţei,ci maturizarea copilului din punct de vedere fiziologic (recunoasterea senzaţiei nevoii fiziologice),fizic (abilitatea de a merge) şi psihologic (dorinţa copilului de a utiliza oliţa). Este important ca învăţatul copilului la oliţă să se petreacă într-un moment în care copilul este sănătos – nu prezintă probleme digestive,este relaxat şi cooperant. Recomand ca cel mic să nu se afle într-o perioadă stresantă,cum ar fi înţărcarea sau primele luni de creşă”.

Mai multe