Tu îi faci masaj bebeluşului? Descoperă tot ce trebuie să ştii!
Masajul este un mod minunat de a-ţi exprima dragostea şi grija pentru copilul tău, în timp ce micuţul se calmează şi doarme mai bine noaptea. Dar există o mulţime de alte beneficii ale acestei dovezi pure de tandreţe.
Bebeluşul tău fericit când beneficiază de toată atenţia ta. Masajul stimulează creşterea în greutate,ajută digestia,îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi diminuează agitaţia.
Masajul,parte din rutina dinaintea somnului
Pentru a-ţi ajuta bebeluşul să se bucure de somn,fă-i masajul imediat după băiţa de seară. Unii medici recomandă folosirea uleiului de corp înainte de a-l spăla,pentru că acesta blochează porii,împiedicând pielea să respire. În acest caz,pentru masajul de seară,cel mai indicat este o cremă hidratantă care face ca mâinile să alunece mai bine pe corpul lui micuţ. Întinde-l pe pat,pe burtică,şi mângâie-i spatele puţin mai intens,fără a apăsa. Ca parte din rutină,poţi masa şi gleznele,încheieturile mâinilor şi degetele. Poţi să îi vorbeşti încet,murmura sau cânta,în timpul masajului,ceea ce poate face şi mai liniştitor momentul.
Beneficii pentru toată lumea
În timp ce îţi mângâi bebeluşul,corpul tău produce un hormon numit oxitocină,care te face să te simţi minunat. Acesta este motivul pentru care masajul te poate ajuta să treci peste depresia postnatală.
În plus,copilul tău se simte ocrotit în timp ce se dezvoltă armonios din punct de vedere mental şi fizic. Îl ajută să se calmeze şi să se relaxeze,reduce perioadele de plâns şi doarme mai bine. Un studiu a constatat că masajul în primele zile de viaţă ar putea ajuta nou-născuţii să se recupereze mai repede de icter. Timpul dedicat masajului poate fi timpul special petrecut alături de copilul tău,acela în care eşti dedicată trup şi suflet lui.
Şi taţiipot fi implicaţi în acest proces magic. Mai ales că mama are deja parte de un moment doar al ei,acela al alăptatului,aşadar taţilornu le rămâne decât să îşi găsească şi ei un moment special cu cel mic.
Ce spun specialiştii
Masaj poate fi deosebit de bun pentru îngrijirea copiilor prematuri,având ca rezultat stimularea unui nerv cheie,numit nervul vag,care conecteaza creierul cu părţi importante ale corpului,inclusiv cu stomacul. Asta poate îmbunătăţi digestia şi tranzitul intestinal,ajutându-ţi copilul să ia în greutate. Mai mult,acesta reglează ritmul cardiac şi calmează durerea.
Fii atentă la semnalele transmise de copil
Încearcă să găseşti un moment în care copilul este între mese. Atunci când nu îi este nici prea foame,dar nici nu e imediat după ce a mâncat lăptic. În plus,ar fi bine să fie cât mai aproape de ora de somn.
Citeşte indiciile bebeluşului,acesta este cel mai important aspect al masajului. Copilul îţi va spune când masajul trebuie să se încheie sau când să insişti câci se simte bine. Dacă bebeluşul tau începe să plângă în timpul masajului,probabil ceva nu este în regulă.