Valentina Pelinel optează pentru recoltarea celulelor stem – „asigurarea“ de sănătate a „bebeluşului poznaş“
Tot mai mulţi părinţi sunt interesaţi de recoltarea celulelor stem, şansă la viaţă în tratarea unor boli grave. Este şi cazul Valentinei Pelinel, vedeta care a ajuns în ultimul trimestru de sarcină.
Nerăbdătoare să-l cunoască pe „bebeluşul poznaş“,aşa cum îi spune deja viitoarea mămică Valentina a decis să se gândească mai responsabil asupra viitorului fiului ei. Aşa că a ales să îşi recolteze celulele stem pentru a evita orice risc apărut în timpul vieţii copilului său.
Există multe bănci de celule stem pe piaţa din România,deci a avut de unde alege specialişti care să-i ofere servicii de calitate. Potrivit comunicatului de presă care cuprinde mai multe explicaţii cu privire la decizia Valentinei,aceasta a luat în considerare următoarele criterii importante în alegerea sa,respectiv,posibilitatea stocării probei în România sau în alte ţări,stocarea de concentrat de celule stem,posibilitatea stocării de porţiune de cordon ombilical,suportul unui transplantolog şi suport pentru transplant în cazul în care este nevoie de probă pentru utilizare.
A primit un kit de recoltare
Valentina a primit şi un kit special pentru colectarea şi transportul probelor. Îl va lua cu ea când va merge să nască. De fapt,acest kit trebuie să fie în sala de naştere,unde medicul ginecolog care va asista naşterea se va ocupa de colectarea probelor.
Ştiai că indiferent de firma cu care închei contractul,kitul trebuie să conţină toate informaţiile de care au nevoie medicii? Astfel,cutia trebuie să fie rezistentă,unele sunt făcute cu armătură metalică,ce le ajută să nu se ude,să nu se spargă şi să reziste la şocuri.
Un astfel de kit conţine două „frigidere“,cu câte două pungi cu substanţe chimice care,atunci când intră în reacţie,se răcesc şi pot ţine la temperatură scăzută probele timp de 72 de ore. De asemenea,cuprinde mai mult unelte,de unică folosinţă,pe care le va utiliza medicul atunci când colectează probele.
Numărul de celule stem diferă de la mămică la mămică
La recoltare,fiecare probă trebuie să aibă un număr minim de celule stem pentru ca proba să fie acceptată şi stocată. Numărul de celule stem diferă în funcţie de mămică şi de copil. De ce? Pentru că odată cu înaintarea în vârstă,cantitatea de celule stem din sânge scade. Spre exemplu,la vârsta de 20 de ani avem în sânge aproximativ 25 de milioane de celule stem,iar după 30 de ani,numărul acestora scade sub 20 de milioane.
„Noi am observat că numărul de celule colectate depinde de mai mulţi factori:în funcţie de cât de liniştită sau de neliniştită este mămica,dacă este la prima sau la a doua naştere,dacă este mai în vârstă,dacă bebele este la termen,dacă are greutarea la termen,dacă nu e bolnăvior.
Pentru că bebele în momentul naşterii,în ultimele secunde înainte de tăierea cordonului ombilical îşi ia ca dintr-un magazin tot ce are nevoie prin sângele care trece prin cordon,spre exemplu vitamine,minerale,inclusiv celule stem“,spune doctorul Roxana Macrin,de la Cryo Save România.
În privinţa recoltării,Valentina spune:„Nu am stat pe gânduri“
„Nu am stat deloc pe gânduri când a venit vorba de alegerea recoltării celulelor stem la naştere,aşa că am achiziţionat ce era mai important pentru bebeluş poznaş,respectiv kitul complet oferit de banca de celule stem Biogenis. Am optat pentru varianta Start (procesarea sângelui din cordonul ombilical ţi extragerea concentratului de celule stem);prelucrare porţiune de cordon ombilical;prelucrare şi izolare Gelatina Wharton;prelucrare,izolare şi extragere celule stem mezenchimale;prelucrare şi purificare ADN copil;pachet asistenţă la transplant. Când eşti însărcinată,este incredibil câte se schimbă în jurul tău:nimic nu mai este atât de fabulos sau atât de grav,dacă nu are o legatura cu EL,puiul de om din lăuntrul tău“ a mărturisit Valentina Pelinel.