VIDEO. Alăptarea în public, pro şi contra
“Înţeleg că e soare afară, dar chiar era nevoie să-ţi alăptezi pruncul în oraş? Panaramo!”, iată forma extremă şi cât se poate de reală a modului în care sunt privite, în multe părţi ale lumii, femeile care alăptează în public, iar mamele din România nu sunt scutite, la rândul lor, de priviri reprobabile, în cel mai bun caz.
Astăzi,două doamne curajoase au fost alături de micuţii lor la Adevărul Live pentru a ne arăta tehnici de alăptat în public.
INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live.
Pe glob se nasc anual 136.7 milioane de copii,dintre care doar 32.6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare. Conform unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului,în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF,în România,rata de alăptare este de 12.6%, printre cele mai mici din Europa.
Pe de altă parte,95 de nou-născuţi ar putea fi salvaţi în fiecare oră dacă mamicile ar alăpta în prima oră de la naştere,iar procesul ar continua şi în următoarele şase luni,se arată într-un studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii Internaţional. Organizaţia neguvernamentală a identificat patru piedici în promovarea acestor beneficii. Este vorba de lipsa educaţiei şi a unor demersuri permanente de informare în privinţa alăptării,lipsa asistenţilor sociali şi a moaşelor în ţările în curs de dezvoltare,dar şi de lipsa unei legislaţii care să protejeze mama.
În plus,se mai arată în raportul Salvaţi Copiii,o altă problemă o reprezintă ideea greşită pe care o induc anumite companii,conform cărora laptele praf este cea mai bună alimentaţie pentru nou născuţi.
Astăzi,în studioul Adevărul Live vor fi prezente Sorana Mureşan,preşedinta Asociaţiei ProMAMA Center,consultant în lactaţie şi alăptare Certificat Internaţional (IBCLC),alături de două mămici împreună cu micuţii lor,care vor vorbi despre experienţele alăptatului în public,dar ne vor arăta şi tehnici de alăptare în public,precum şi modalitatea corectă de hrănire a copilului la sân. De altfel,Asociaţia ProMama militează pentru introducerea unei noi meserii în România,cea de consultant în alăptare,în condiţiile în care rata alăptării la noi în ţară este la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană.
În platoul emisiunii s-a aflat şi psihologul Keren Rosner,care a vorbit,printre altele,despre hipersexualizarea sânilor,iar prin telefon a intervenit psihoterapeutul Ionuţ Ghiugan,care a comentat subiectul nu numai din perspectiva specialistului,ci şi din ipostaza de bărbat şi tată.