Video. Ce şanse la viaţă au în România copiii născuţi prematur

18 noiembrie 2013   Parenting

România se situează pe primul loc în Europa la capitolul mortalitate infantilă. Prima cauză a deceselor înaintea vârstei de 5 ani este pneumonia, iar pe locul al doilea sunt complicaţiile asociate naşterilor premature.

Un copil din zece se naşte prematur la nivel mondial,avertizează specialiştii cu ocazia Zilei Internaţionale a Prematurităţii,marcată duminică,17 noiembrie. Peste un milion din bebeluşii prematuri mor în fiecare an,semnalează Asociaţia Unu şi Unu. Corina Croitoru şi Diana Gămulescu,fondatoarele acestei asociaţii,  au povestit în emisiunea Adevărul Live despre campania „Socks for Life“,pentru şanse în plus acordate copiilor născuţi prematur în România.

Iar medicii Ana Culcer,şefa Secţiei de Neonaologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti,şi Cătălin Cîrstoveanu,coordonatorul secţiei de terapie intensivă şi nou-născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii„Maria Sklodovska Curie“,au vorbit despre cum au salvat vieţilor unor „bebeluşi de buzunar“.

Principalele declaraţii

„Nu întâmplător naşterea trebuie să se producă la 40 de săptămâni. Copilul prematur nu numai că este mic,organele lui nu sunt adaptate să supravieţuiască la viaţa extrauterină. Necesită personal specializat,este foarte complicată această prematuritate. Prematurul este un copil care nu este capabil să se adapteze”,a explicat medicul Ana Culcer,care a adăugat că de cele mai multe ori cauzele pentru care un bebeluş se naşte prematur sunt materno-fetale.De altfel,doctorul a precizat că aşa cum există o predispoziţie pentru gemeni,există o predispoziţie pentru prematuri. Un element important este alăptarea,încă din primele zile ale copilului.Înainte de a avea un copil ambii părinţi trebuie să îşi facă investigaţii. „Sunt multe femei care nu au nici măcar medic de familie.

Sunt maternităţi care funcţionează cu un singur doctor

S-a făcut o ierarhie a maternităţilor,a mai spus neonatologul Ana Culcer. „Maternităţile nu funcţionează singure,sunt maternităţi în care a rămas câte un doctor. E adevărat că nu se dă voie decât în anumite maternităţi să îngrijeşti copii sub o anumită greutate. Asistentele şi medicii au nevoie de pregătire specială”,a completat medicul,care a subliniat că la SUUB vin copii din toată ţara.

Doctorul a explicat că mamele nu trebuie izolate de copii,ci ele trebuie implicate de la bun început.

Mai multe