Pierderile de memorie. Cauze pentru care uităm şi ce putem face în acest sens
Ţi se întâmplă să uiţi adesea lucruri importante pe care ţi morţiş să ţi le aminteşti? Iată de ce se poate întâmplă asta şi ce poţi face ca să îţi îmbunătăţeşti memoria!
Este normal să uităm, din când în când, anumite lucruri, însă în momentul în care se întâmplă des, acest lucru poate fi deranjant şi chiar ne poate afecta performanţele profesionale. Fie că sunt de scurtă sau de lungă durată, pierderile de memorie pot fi supărătoare, în special în momentul când ţinem morţiş să ne amintim ceva esenţial. Pentru a depăşi această problemă, trebuie să înţelegem, mai întâi, care pot fi cele 5 cauze pentru care apar aceste pierderi de memorie şi, mai apoi, să aflăm cum ne putem stimula concentrarea.
1. Stresul
Stresul îngreunează memorarea informaţiilor. În momentul în care suntem stresaţi, creierul este prea „ocupat‟ să se concentreze în mai multe locuri, tensiunea creşte, iar stresul poate declanşa o reacţie de panică, lucru care poate determina apariţia uitării. Printre factorii care contribuie la stres şi care influenţează pierderile de memorie, se numără: numărul mare de responsabilităţi, gestionarea problemelor financiare, programul de muncă agitat şi orele de muncă de peste program.
2. Deficit de Vitamina B12
Vitamina B12 este esenţială pentru sănătatea creierului. Această vitamină menţine sănătos sistemul nervos şi sistemul cognitiv şi, de obicei, se găseşte în: lapte, carne, ouă, peşte şi în proteine vegetale. Pe măsură ce anii trec, este posibil să te confrunţi un deficit de B12, lucru care contribuie la dificultăţile de memorie.
3. Epuizarea
În momentul în care suntem obosiţi, creierul nostru nu mai poate să se concentreze atât de bine pe sarcinile zilnice, de bază. Deşi, poate dormi, opt ore sau chiar mai mult, asta nu înseamnă că nu poţi fi epuizat! Calitatea slabă a somnului, precum somnul întrerupt de diferiţi factori, poate duce la apariţia multor episoade cu pierderi de memorie. De aceea, este mai mult importantă calitatea somnului, decât orele petrecute în pat. Lipsa memoriei poate apărea, în special, în cazul persoanelor cu oboseală cronică, lucru care duce la epuizare pe tot parcursul zilei.
4. Depresia şi anxietatea
În momentul în care te afli într-o stare continuă de anxietate sau de depresie, este destul de dificil pentru creier să se concentreze pe ceea ce are de făcut, iar din această cauză pot apărea pierderile de memorie. Potrivit, thepowerofpositivity, depresia şi gândurile negative reduc capacitatea de a reţine lucruri, afectând memoria. Depresia remodelează anumite zone ale creierului şi scade viteza de gândire.
5. Memoria selectivă
Creierul reţine, în mod natural, doar informaţiile selective. Acesta fie uită multe bucăţi de informaţii neimportante, fie „le aruncă în subconştient‟. În acest caz, atenţia asupra lucrurilor esenţiale este vitală, dacă vei considera că anumite informaţii nu sunt cruciale, creierul va scăpa imediat de ele. De aceea conştientizarea intenţionată poate fi o metodă prin care putem reţine multe informaţii pe termen lung.
Ce este de făcut?
Uitarea este o parte din viaţa noastră. Trucul pentru a reţine cât mai multe informaţii este să te concentrezi asupra lucrurilor esenţiale din viaţa ta, în ideea de a păstra pentru cât mai mult timp informaţiile în creier. Totodată, pentru o memorie de invidiat, specialiştii recomandă: între 7 şi 9 ore de somn neîntrerupt, plimbări dese prin natură, ascultatul de muzică şi totodată, pauze cât mai dese de la reţelele sociale.
Sursă foto: Shutterstock