Poţi să îţi slăbeşti sistemul imunitar dacă te speli prea des? Ce spune specialistul
În încercarea de a evita noul coronavirus sau alţi agenţi patogeni, mai mult ca niciodată folosim multe de sticle cu săpun şi mii de şerveţele dezinfectante. Afectează igiena în exces sistemul imunitar?
Indiferent de vârstă, o imunitate puternică este tot ce are nevoie organismul pentru a face faţă agenţilor patogeni ce ne pot afecta organismul. De la începutul pandemiei, au existat unele speculaţii pe reţelele sociale conform cărora spălatul mâinilor şi dezinfectarea pe care o facem pentru a ne proteja de coronavirus ne-ar putea slăbi sistemul imunitar. Este adevărată această afirmaţie?
Medicul alergolog şi imunolog James Fernandez spune, pentru drmax.com, că nu există dovezi ştiinţifice care să demonstreze că spălatul des pe corp ar fi periculos pentru sănătatea sistemului imunitar: „Când vorbim despre măsurile de igienă pe care le luăm, nu există un risc clinic semnificativ pentru sistemul nostru imunitar‟, spune el.
Citeşte şi: Diferenţele tulpinii Delta faţă de virusul iniţial şi „mesajul” ei pentru omenire
Credinţa că spălatul corpului în exces va slăbi sistemul imunitar s-a născut probabil din ceva numit „Ipoteza igienei‟, o ipoteză greşit interpretată pe reţelele sociale: „Această ipoteză subliniază că persoanele tinere, mai exact copiii, sunt mai expuşi la virusuri, la bacterii şi la alţi agenţi patogeni, la începutul vieţii. Însă ei construiesc sisteme imune mai puternice şi nu sunt afectaţi de igiena în exces. Această idee vine din observaţiile că unele ţări în curs de dezvoltare în care copiii sunt mai expuşi la agenţi patogeni tind să aibă rate mai mici de anumite boli, cum ar fi: alergii sau astm‟, completează medicul.
Studiile au arătat în mod repetat că menţinerea mâinilor curate este unul dintre cele mai bune instrumente pe care le avem pentru a reduce răspândirea bolilor infecţioase. Există, de asemenea, mulţi factori care pot afecta sănătatea sistemului imunitar, care nu au legătură cu igiena, cum ar fi: fumatul, consumul de alcool, alimentaţia nesănătoasă, stresul sau lipsa de odihnă.
Pentru a reduce răspândirea germenilor sau a coronavirusului, medicul recomandă spălatul frecvent a mâinilor cu apă şi cu săpun, dar dacă săpunul şi apa nu sunt disponibile, este recomandată şi utilizarea unui produs dezinfectant, care conţine cel puţin 60% alcool. Spălatul şi igienizarea mâinilor pot lăsa pielea uscată, aşa că medicul recomandă folosirea unei creme hidratante pentru mâini. De asemenea, foarte important este şi curăţatul suprafeţelor frecvent atinse din gospodărie, inclusiv clanţele, întrerupătoarele sau blaturile.
Sursă foto: Shutterstock