Ardei coloraţi, umpluţi cu legume tocate
Este timpul când bucătăresele pregătesc bunătăţile pentru sezonul rece: borcane cu castraveţi muraţi şi conopidă, varză murată si ardei copţi.Iată cum să prepari ardei umpluţi cu legume tocate, să îi poţi consuma în perioada care urmează.
Ingrediente:
1 kg ardei capia roşu
1 kg ardei gras verde
1 kg ardei galben
1 kg gogoşari
1 varză
1 conopidă mică
1 kg morcovi
Frunze de mărar şi de tarhon
1 ţelină cu frunze şi cu tije
Usturoi
1 l oţet
1 cană de zahar
1 cană de sare
Foi de dafin
Boabe de piper
Mod de preparare
Se spală ardeii,se decupează codiţa,se golesc de seminţe,se spală iar şi se scurg pe prosop curat. Se curăţă varza,conopida,morcovul,ţelina,usturoiul,se spală,se toacă mărunt,se amestecă peste ele 2 linguri de sare şi 2 linguri de zahăr. Se omogenizează,se umplu ardeii şi se aşează într-un borcan de sticlă de 10 l,alternând ardeii verzi,cu cei roşii,capia cu cei graşi şi gogoşarii. Din otet,2 l de apă,restul de zahăr şi sare (câte 1 lingură cu sare grunjoasă şi 2 linguri cu zahăr tos la 1 l de lichid),foi de dafin şi boabe de piper se face lichidul conservant,care se toarnă fierbinte peste ardei,folosind un polonic. La baza borcanului se pun frunze de ţelină,iar printre rânduri se pun tije de ţelină,frunze de mărar sau de tarhon. Deasupra ardeilor se pun două scandurele în cruce,ca să ţină legumele acoperite cu lichid. Se leagă borcanul,se pune în cămară.
Citeşte mai multe reţete în cartea “ Salate şi conserve din legume şi fructe” de Maria Cristea Şoimu,care se va găsi la toate punctele de difuzare împreună cu revista Click! pentru femei,din 18 septembrie.