Ce se întâmplă în corpul nostru dacă mâncăm cartofi în fiecare zi?

13 ianuarie 2021   Rețete

Cartofii sunt leguma preferată a tuturor şi nici nu e de mirare, la cât sunt de gustoşi şi de versatili. Pot fi consumaţi oricând, la micul dejun, la mesele principale, ca gustare, ca garnitură sau ca fel principal. Dar ce înseamnă dacă îi mâncăm în fiecare zi?

Deşi sunt una dintre cele mai importante şi sustenabile culturi ale planetei şi una dintre cele mai consumate legume, banalii cartofi nu au fost consideraţi niciodată un super-aliment. Dimpotrivă, ni s-a indus ideea să consumăm această legumă bogată în amidon şi carbohidraţi cât mai rar şi în cantităţi cât mai mici.

Sunt sau nu cartofii pe-atât de nesănătoşi precum ne-au făcut să credem aceste vremuri în care una dintre cele mai mari ameninţări par să fie carbohidraţii? 

Nutriţioniştii spun că nu există capcane nutriţionale sau pentru sănătate decât dacă ajungem să consumăm prea mulţi cartofi sau variante prăjite sau procesate (chipsuri). Printre numeroasele beneficii ale acestor tuberculi se numără faptul că sunt bogaţi în antioxidanţi, fibre şi potasiu, nu au gluten, sunt săţioşi şi foarte gustoşi. Sunt o sursă excelentă de energie şi pot ajuta chiar la echilibrarea conţinutului de zahăr din sânge.

Cartofii au un renume prost deoarece sunt adesea asociaţi cu feluri de mâncare hipercalorice şi nu foarte sănătoase: cartofi prăjiţi, piure, salată de cartofi, în care se adaugă cantităţi mari de grăsimi (ulei, unt, maioneză). Dacă sunt preparaţi altfel, copţi sau fierţi, rumeniţi la cuptor în foarte puţin ulei de măsline, atunci devin un aliment foarte sănătos. Cartofii nu ar trebui curăţaţi de coajă, deoarece aceasta conţine majoritatea fibrelor şi a nutrimentelor.

Nutriţioniştii susţin că este perfect sănătos să mănânci cartofi în fiecare zi şi recomandă un cartof copt de mărimea unui pumn sau o cană de cartofi fierţi. Important este să îi asociaţi cu alte legume, cu salate, cu lactate şi brânzeturi sau cu o carne slabă. 

FOTO Shutterstock

Mai multe