Ciocolată de casă...cu rom
Ingrediente:1 pachet margarină,170 ml apă,600 g zahăr,50 g cacao,500 g lapte praf,1 esenţă de rom.
Cum se prepară:
1 Se amestecă apa cu zahărul şi se fierbe până se topeşte zahărul. Se ia de pe foc,se adaugă cacaua,esenţa de rom,se încorporează margarina şi apoi,treptat,laptele praf. Se amestecă energic până se obţine o textură mată.
2 După dorinţă,se pot adăuga fructe uscate,stafide sau alune. Se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu folie de plastic,se netezeşte cu o lingură umezită şi se lasă la rece 6 ore. După ce s‑a întărit,se porţionează.
... cu nucă
Ingrediente:500 g ciocolată de menaj rasă,400 ml lapte condensat,1 praf de sare,1/2 cană miez de nucă tăiat,2 linguriţe esenţă de vanilieCum se prepară
1 Se amestecă ciocolata rasă cu laptele condensat şi praful de sare şi se topeşte,la foc mic,amestecând continuu.
2 Când s-a omogenizat compoziţia,se ia vasul de pe foc,se adaugă miezul de nucă şi esenţa de vanilie. Se toarnă ciocolata într-o tăviţă îmbrăcată cu folie de plastic. Se lasă la răcit minimum
două ore ca să se întărească.