Cozonac cu mac şi caise

24 iulie 2014   Rețete

Pentru doi cozonaci, ai nevoie de: Pentru umplutură: 300 g mac, 200 ml lapte, 100 g zahăr, 2 ouă, 1 kg caise, esenţă vanilie. Pentru aluat: 1 kg făină, 50 g drojdie, 500 ml lapte, 200 g unt, 7 ouă, 350 g zahăr, 1 linguriţă coajă lămâie rasă, 1 vârf cuţit sare, gem de caise pentru uns

Pasul 1

Cerni făina într-un vas. Adaugi drojdia dizolvată în lapte călduţ,îndulcit. Baţi ouăle separat cu zahărul şi puţină sare. Torni peste făină,la mijloc. Adaugi coaja de lămâie. Amesteci cu mâinile întreaga compoziţie până devine omogenă. Frămânţi bine. Când se desprinde de pe mână şi de pe pereţii vasului cu uşurinţă,adaugi,treptat,frământând mereu,untul. Acoperi cu un şervet şi laşi să crească într-un loc călduţ,cam 2 ore.

Pasul 2

Pentru umplutură,speli macul. Îl pui într-o cratiţă pe foc mic şi adaugi laptele,ouăle bătute şi zahărul. Fierbi,amestecând din când în când,până este absorbit tot laptele,apoi adaugi şi o linguriţă de esenţă de vanilie. La final,compoziţia trebuie să aibă consistenţa unei budinci mai groase. Dai deoparte de pe foc şi laşi la răcit.

Pasul 3

Speli caisele,îndepărtezi sâmburii şi le tai felii. Apoi întinzi aluatul cu sucitorul pe o suprafaţă pe care ai presărat făina. Întinzi macul uniform pe întreaga suprafaţă a aluatului,iar peste,pui feliile de caise. Rulezi uşor şi aşezi în tavă.

Pasul 4

Crestezi pe mijloc. Laşi la copt aproximativ 45-50 de minute sau până trece testul scobitorii. Când e gata,îl ungi cu gem de caise pe deasupra. Feliezi când s-a mai răcit.

Mai multe