Cum să faci cei mai buni mucenici
Pentru că pe 9 martie tradiţia cere să prepari mucenici, noi îţi prezentăm cele două reţete de mucenici, cei copţi şi cei fierţi. Iată cum să faci cei mai buni mucenici.
Mucenici moldoveneşti
De ce ai nevoie pentru mucenici moldoveneşti
650 g făină
1 plic drojdie
120 ml lapte
100 ml apă
100 g zahăr
1 ou
80 g unt
1 linguriţă esenţă de vanilie
1 praf de sare
miere,pentru decor
nuci măcinate,pentru decor
1 ou,pentru uns
Cum se prepară mucenici moldoveneşti
Freci drojdia cu o lingură de zahăr,una de făină şi puţin lapte cald. Laţi maiaua să crească 10-15 minute. O pui peste restul de făină cernută,adaugi untul topit,laptele călduţ în care ai dizolvat zahărul,vanilia,sarea,oul bătut şi apa călduţă,frământând până obţii un aluat omogen,maleabil şi care nu se mai ţine de degete. Îl laşi să crească până îşi dublează volumul.
Împarţi aluatul în bucăţi egale,pe care le rulezi,le îndoi şi dai capetele unul peste altul,ca şi cum le-ai împleti. Uneşti capetele,le prinzi,pentru a obţine un colac. Răsuceşti aluatul la mijloc,încât să obţii cifra opt. Aşezi mucenicii într-o tavă cu hârtie de copt,lăsând spaţii între ei. Îi laşi la crescut o oră,îi ungi cu ou şi-i dai la cuptor,până se rumenesc.
Când sunt calzi,îi ungi cu miere şi presari nucă.
Mucenici munteneşti
De ce ai nevoie pentru mucenici munteneşti
1 pungă mucenici
1,5 l apă
200 g zahăr
1 praf de sare
1 lingură coajă de lămâie sau de portocală
1 linguriţă esenţă de vanilie
1 linguriţă esenţă de rom
250 g nucă sfărâmată
1 praf scorţişoară
Cum se prepară mucenici munteneşti
Fierbi apa împreună cu aromele,coaja de lămâie,zahărul şi un praf de sare. Când începe să clocotească,adaugi mucenicii şi-i laşi să fiarbă până se înmoaie. Dai deoparte,adaugi nuca şi pui capacul. Serveşti,dacă vrei,cu un praf de scorţişoară.