Cum să fierbi perfect ouăle: moi, cleioase sau tari
Fiecare are preferinţe când vine vorba de ouă fierte. Unii nu le suportă pe cele moi, în timp ce alţii nici nu vor să audă de ouăle tari. Şi mai mulţi se plâng de faptul că nu nimeresc niciodată consistenţa dorită. E mai simplu decât ai spune ou!
Nu de puţine ori, pe reţelele sociale s-au iscat adevărate dispute despre un lucru banal în bucătărie: ouăle fierte. Aparent banal, căci, se pare, fierberea ouălor le dă unora mai mmulte bătăi de cap decât o sarcină mult mai complicată. Aşa se nasc o mulţime de întrebări. Ce mărime trebuie să aibă ouăle? Câte minute trebuie fierte? Se pun la fiert direct din frigider sau se lasă la temperatura camerei? Se pun în apă rece sau caldă?
Evident, experienţa îşi va spune cuvântul, la un moment dat, dar, dacă ai încercat de câteva ori să obţii oul fiert perfect şi nu ai reuşit, iată câteva reguli general valabile. Precizăm că este vorba de ouă de mărime medie (M: 55-60 g), aşa cum sunt majoritatea celor din supermarketuri.
Este bine de ştiut că gălbenuşul se întăreşte la o temperatură mai mică decât albuşul (70 grade C faţă de 80 grade C). Deoarece sursa de căldură (apă clocotită) se află în afara oului, oul se găteşte din exterior spre interior.
Astfel, este bine ca ouăle să fie la temperatura camerei când le veţi fierbe (scoase din frigider cu minimum 30 de minute înainte) şi puse direct în apă clocotită sau în apă rece, apoi la foc foarte mare, pentru ca apa să atingă punctul de fierbere rapid.
Imediat ce apa a dat în clocot, daţi focul mic şi cronometraţi pentru a obţine consistenţa dorită.
Moi, cleioase, tari?
Ouă foarte moi (gălbenuşul e lichid, albuşul semisolid): 2 minute
Ouă moi (gălbenuşul e moale, albuşul aproape solid):: 4 minute
Ouă cleioase (gălbenuşul e moale doar în centru, albuşul solid): 5 minute
Ouă tari (gălbenuşul tare, dar gumos): 8 minute
Ouă răscoapte (gălbenuşul e sfărâmicios): 10 minute
Imediat ce a trecut timpul de fierbere, scoateţi ouăle şi puneţi-l în apă foarte rece.
FOTO Shutterstock